Onthaal met netwerklunch

Opening en inleiding

Moderator Rikkert Leeman, CEO Alides, begeleidt vanuit zijn expertise en regionale kennis het seminarie. Deze namiddag staan beleid en de actuele en toekomstige vastgoedontwikkelingen in Provincie Oost-Vlaanderen centaal.

Oost-Vlaamse vastgoedmarkt: visie, feiten en cijfers

U krijgt een actueel marktoverview van de woningmarkt in Oost-Vlaanderen van Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium. Er is een belangrijke verschuiving te zien, blijkt uit recente analyse van ERA. Zo piekt het aantal reconversieprojecten in België door klimaat en mobiliteitsproblemen. Vorig jaar sloopte de Belgische bouw- en vastgoedsector liefst 8.278 oude gebouwen. Uit eigen verkoopcijfers blijkt dat herontwikkelingsprojecten erg begeerd zijn bij de consument. Er zijn in Oost-Vlaanderen een aantal mooie voorbeelden te noemen.

(Woon)ruimte, Mobiliteit & Klimaat

Topgesprek: Transversaal Beleid Oost-Vlaanderen

Tegen 2050 verwacht de Provincie 15% tot 25% meer inwoners in de regio van het Oost-Vlaams Kerngebied. Aan deze toename hangen heel wat uitdagingen vast op het vlak van (woon)ruimte, mobiliteit en klimaat. Een gezamenlijke beleidsoverschrijdende aanpak bij het (her)inrichten van de ruimte is noodzakelijk om te verdichten en het gelijktijdig terug brengen van open ruimte.

We gaan hierover in gesprek met:

  • Reinout Debergh, diensthoofd Ruimtelijke Planning Provincie Oost-Vlaanderen
  • Prof. Maarten Van Acker, hoogleraar Urban Design & Planning UAntwerpen
  • Charlotte Rosseel, coördinator Vlaams Strategisch Project Oost-Vlaams Kerngebied
  • Marnic De Meulemeester, burgemeester Oudenaarde bevoegd voor RO
  • Jean Jacques De Gucht, Schepen Mobiliteit Stad Aalst

Break

Actuele Reconversieprojecten (Industrieel) Erfgoed

Speelgoedfabriek en maalderij Dossche Mills herbestemd

Stad Deinze zet actief in op het herwaarderen van hun industrieel erfgoed om nieuwe ruimte te creëren voor de woon- en werkbehoefte. Zo krijgen de voormalige Torck-fabriek de aanpalende Belgacom-site een nieuwe invulling. Maar ook de Dossche Mills site wordt herontwikkeld tot een gemengd stadsproject van 32.000m2 met ruimte voor 250 wooneenheden. Een uitstekende bereikbaarheid pal in het stadscentrum, vlakbij het station en aan de winkelstraat Tolpoort maakt de site bijzonder geschikt voor een kwalitatieve stadsontwikkeling. Burgemeester Jan Vermeulen, Stad Deinze, spreekt over de ruimtelijke plannen en projecten van de Stad.

Kazerne & textielfabriek worden bruisende stadsbuurten

Trui Tydgat, business manager Matexi Oost-Vlaanderen, spreekt over het economisch herwaarderen van onderbenutte terreinen en gebouwen, met concrete voorbeelden als de Leopoldskazerne in Gent en Pier Kornel in Aalst. Het betreffen reconversies van respectievelijk een militair complex en een voormalig textielfabriek naar omvangrijke bruisende stadsbuurten. De uitdagingen en risico’s in realisatie worden tegenover de troeven van de projecten geplaatst.

Primeur! Werken in beschermde Vynckier textielfabriek Gent

Half december werd aangekondigd dat na jarenlange leegstand het omvangrijke terrein van Vynckier in Gent wordt herbestemd en opgewaardeerd tot bruisend bedrijventerrein. De site van de voormalige textielfabrieken heeft een strategische ligging, vlak bij de binnenstad en de haven. De iconische Manchestertorens, van elk 25.000m2 groot, zijn industrieel erfgoed en worden weer in glorie hersteld. De gebetonneerde vlakte errond wordt opengebroken om meer open ruimte en groen te creëren. U hoort Alexandre Huyghe, CEO Revive, over de plannen voor de site.

Werken rond multimodale knooppunten

The Loop in ontwikkeling: Networks Gent in de steigers

De stadsontwikkeling op The Loop beoogt de opwaardering van de volledige zone rond Flanders Expo. In een partnerschip met SoGent ontwikkelt Banimmo er in de toekomst bijna 376.500m2 aan kantoor-, woon-, winkel- en recreatieruimten. Kantoorgebouwen One en Two, die deel uitmaken van het project Networks Gent, zijn vandaag vergund en in aanbouw. Laurent Calonne, CEO Banimmo, spreekt over de duurzame ambities voor de site met een sterk netwerk van mobiliteit, ondernemingen, faciliteiten en gebouwen.

Wrap up & Netwerkdrink

Print Friendly and PDF

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Altijd als eerste op de hoogte.
Fill out my online form.

ORGANISATIE

Wendy-Kristy  Hoogerbrugge
Wendy-Kristy Hoogerbrugge
Program Manager
Kristel Euser
Kristel Euser
Project Coordinator