BOUWSHIFT IMPACT & KANSEN 2023
WOENSDAG 24 MEI 2023
Bouwshift Impact & Kansen 2023
Dag 1
Het programma van de volgende editie is in ontwikkeling
Bekijk hier het programma van 2022:
09:00
Onthaal
09:30

Vanuit haar expertise én als expertlid van de Taskforce Bouwshift van minister Zuhal Demir, begeleidt Mieke Paelinck (departementshoofd Omgeving bij HOGENT en UGent) deze studiedag. Zij geeft een korte inleiding over de actualiteiten rondom de Bouwshift alsook de vooruitzichten voor de toekomst.

Johan Braet, raadgever Omgeving kabinet minister Zuhal Demir bij de Vlaamse Overheid, geeft vanuit het kabinet een actuele toelichting over de diverse financieringsmechanismen van de bouwshift waaronder o.a. financiële lasten en subsidies.

Het nieuwe omgevingsbesluit houdt een gelijktijdige beslissing in over de herbestemming of wijziging van stedenbouwkundige voorschriften én een vergunning voor een project. Welk heil voor de realisatie van de bouwshift valt van dit geïntegreerd vergunningen- en ruimtelijk planproces te verwachten? Waar zit het verschil met de eveneens geïntegreerde complexe projectenprocedure? Isabelle Larmuseau, advocate en oprichter LDR Advocaten en docent omgevingsrecht KU Leuven, is co-organisator van de VRP-VVOR-enquête die dit najaar wordt georganiseerd over de hamvraag of het omgevingsbesluit ons dichter bij de bouwshift brengt. Vanuit deze achtergrond gaat zij in op de voorliggende integratie-uitdaging.
11:00
Break
11:20

Hilde Van Leirsberghe, Engineer Vlaamse Landmaatschappij (VLM), gaat aan de hand van een case in op de ‘Herverkaveling gekoppeld aan een RUP’: een interessant instrument dat enerzijds perfect toelaat om te verdichten en anderzijds een volledig financieringsplan omvat ten behoeve van de financiële regeling en tevens de planbaten en planschade doet uitdoven.

Erik Grietens, beleidsmedewerker en woordvoerder Ruimte bij Bond Beter Leefmilieu (BBL), bespreekt de ruimterecepten van de toekomst zoals verdichting in kernen, verstedelijking in landbouwgebied tegengaan, slecht gelegen bouwgronden neutraliseren en de financiering via een fonds voor de bouwshift (BRV-fonds).
12:40
Lunch
13:40
Alexander Maekelberg, Lead Business Development Urban Planning & Mobility bij Antea Group Belgium, presenteert de actuele, praktische case ‘Ruimtelijke Woonvisie Dendermonde’ inzake verdichting, verdichtingsritme en planologische compensatie, zonder daarbij het financiële component uit het oog te verliezen. Wat zijn de moeilijke punten geweest met het stadsbestuur? Wat zijn de ‘lessons learned’? Waar liggen de aandachtspunten en opportuniteiten? Denk aan o.a. dialoog in het voortraject tussen stadsbestuur en promotor.

Philippe Van Wesenbeeck, diensthoofd Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning Stad Gent, geeft een boeiende presentatie aan de hand van een getuigenis inzake de praktijkcase ‘Bouwproject Leegte’ met toepassing van het verschuiven van grondrechten. Aansluitend deelt hij hoe Stad Gent omgaat met de bouwshift in het algemeen en TDR’s (Transferable Development Rights) in het bijzonder. Daarbij bespreekt hij ook het nieuwe Bouwblokbeleid: verweven en beluchten (duidelijk zeggen wat wel bebouwd en niet meer.).
15:00
Wrap up & Netwerkdrink
Inschrijven
De kosten bedragen €899,- (excl. btw) per deelnemer. Dit is inclusief uw lunch, consumpties en parkeerkaart.
Wij bieden een gereduceerd tarief van €749,- (excl. btw) aan overheden, zorgverleners, retailers en logistiekers. Graag als opmerking bij uw inschrijving vermelden! Hierop zijn geen andere kortingen van toepassing.
Kosteloos vervangen
Als u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Kosteloze annulering is mogelijk tot drie weken voor aanvang van de bijeenkomst. Daarna bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Annulering kan alleen per email.
Erkend dienstverlener