Print Friendly and PDF

Onthaal met netwerklunch

Welkom en Inleiding

U hoort de visie van de moderator op de ruimtelijke ordening op en rond stationslocaties en de opportuniteiten voor stadsontwikkeling.

Koppeling Ruimte & Mobiliteit

15 Nieuwe Vlaamse Vervoerregio’s: case Antwerpen

Onlangs lanceerde de Vlaamse Overheid het decreet Basisbereikbaarheid: de nieuwe visie op mobiliteit in Vlaanderen. Met dit decreet krijgen 15 nieuwe Vlaamse vervoersregio's in totaal 226 miljoen euro om het openbaar vervoer te organiseren. Daar liggen opportuniteiten om infrastructurele en ruimtelijke ontwikkeling beter te integreren. Filip Boelaert, secretaris-generaal Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken, spreekt over de troeven van deze stadsregionale benadering. Vanuit zijn voorzittersrol bij Vervoerregio Antwerpen haalt hij de meer concrete plannen aan voor de herontwikkeling van stationsomgevingen binnen de 33 gemeenten in de Provincie Antwerpen.

Visie & Grondposities NMBS

NMBS is de grootste grondbezitter van België. Zij zien concrete mogelijkheden voor publieke alsook private samenwerkingen, om de vele onroerende goederen van de NMBS te valoriseren tot kwalitatieve stationsomgevingen. Zowel in kleinere als grotere gemeenten liggen nog veel mogelijkheden. Waar liggen uw opportuniteiten? Koen Van Lancker, head of Innovation & Station Environment NMBS en Sarina Wolfs, senior manager Real Estate Operations NMBS, presenteren de visie en de ontwikkelkansen rond stationslocaties.

Break

Inspiratie: de Projecten

Grote plannen voor Brussel-Zuid

Met de aanbesteding van de nieuwe NMBS-hoofdzetel van 80.000m2 zijn er volop ontwikkelingen aan het Brussels Zuidstation. Het consortium Besix, CFE en Immobel mag deze hoofdzetel realiseren. Het geselecteerde project is van de hand van de architectenbureaus OMA, Jaspers-Eyers en Assar. Zij kozen voor behoud van de bestaande leegstaande gebouwen (waaronder het oude postsorteercentrum) en renovatie, aangevuld met nieuwe hoogbouw aan de kant van de sporen. In ruil daarvoor krijgt het ontwikkelconsortium vier huidige NMBS-kantoorsites in de directe stationsomgeving. U hoort Adel Yahia, CDO Immobel, over deze plannen.

Wetenschapspark Leuven-Noord op de rails

Stad Leuven, KU Leuven en NMBS slaan de handen in elkaar om het Wetenschapspark Leuven Noord te realiseren en stedelijke functies te ontwikkelen. "De site, een strip van 22ha en twee kilometer lang tussen de spoorweg, de Kesseldallaan en de Eenmeilaan, is gunstig gelegen door de nabijheid van fietssnelwegen, openbaar vervoer en de autosnelweg E314. Ook klimaatneutraliteit is één van de vereisten bij de toekomstige ontwikkeling van de site." vertelt Carl Devlies, schepen Financiën, Ruimtelijke Planning en Gebiedscoördinatie Stad Leuven. Hij presenteert u de plannen.

Onderzoek van over de grens: ruimte boven het spoor?

De Nederlandse Spoorwegen (NS) onderzoekt de opportuniteit om duizenden woningen boven het spoor te realiseren. Zo biedt de rails boven en rond Utrecht Centraal zo'n 91.000m2 aan potentiële bouwgrond. Stationsgebieden zijn nu vaak nog scheidslijnen tussen wijken, maar door de ruimte boven het spoor te benutten ontstaat de mogelijkheid om ze een verbindende functie te geven. Elfi de Wit, hoofd Gebiedsadvies Sweco Nederland, toont de potentie van deze ruimte voor kwalitatieve stadsontwikkeling aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Wrap up & Netwerkdrink

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Altijd als eerste op de hoogte.
Fill out my online form.

ORGANISATIE

Wendy-Kristy  Hoogerbrugge
Wendy-Kristy Hoogerbrugge
Program Manager
Kristel Euser
Kristel Euser
Project Coordinator