LOGISTIEK &
VASTGOED
BELGIE 2023

, ANTWERPEN

Terug naar editie 2023

Editie 2016

Impressie

Logistiek Vastgoed zit weer in een turbulente tijd bleek tijdens het seminarie Logistiek Vastgoed België. De vraag is groot, maar verandert ook razendsnel. Van maatwerk naar turn-key. En van het organiseren van efficiency naar automatisatie. Dat allemaal in een wereld waar de Brexit impact op Europa gaat krijgen. Conclusie van dagvoorzitter David Batens, Groep Heylen, was, dat er naast bedreigingen ook volop kansen zijn voor logistiek vastgoed.

Sfeerimpressie

Koen de Leus, BNP Paribas Fortis, nam ons in een razendsnel tempo mee in de ontwikkelingen rond de Brexit. De impact op de Engelsen zal groot zijn, ze worden 20% armer. Maar ook België gaat het merken: 8% van onze export is naar de UK. De Leus verwacht dat de koers van de Britse pond waarschijnlijk in de periode tot 2021 nog 15 tot 20% zakt.

Bart Vanderhoydonck, Cushman & Wakefield, gaf in zijn marktoverview inzicht in de ontwikkelingen. Hij ziet vooral kansen voor cross-dok gebouwen, die nodig zijn door de groei van e-commerce.

Vervolgens kwamen de logistieke gebruikers aan het woord. Johan Milliau presenteerde de strategie van Bleckmann. Hij opende met de visie dat e-commerce in de toekomst bepalend is voor de business en warehouses. Nu al komt 40% van de omzet uit e-commerce. Bleckmann streeft de komende 5 jaren naar een forse groei van 300 mio in de Benelux, UK, USA en Azië. Milliau gaat in de Benelux voor het campus model en consolidatie.

Olivier Lanckriet van Exellent organiseert voor 979 ondernemers hun omnichannel propositie. Dat betekent dat hij via een platform zowel de bevoorrading van offline als online winkels verzorgt, waardoor de consument blij wordt. Goed logistiek vastgoed moet volgens hem o.a. data driven, scalable en dicht bij de consument zijn. Ook pleit hij voor flexibele huur.

Tijdens het debat Havens in beeld gingen de vertegenwoordigers van de havens van Gent (Daan Schalck), Antwerp (Isabelle Van Looy), Zeebrugge (Emmanuel Van Damme) en Antwerp East Inland Terminal (Philippe Beaujean) in gesprek met elkaar. Kwesties als concessies, havenarbeid, verdeling gebied onder vragers en behoefte aan meer vervoer over water kwamen voorbij.

Peter Savelberg bracht The battles of the city in beeld. Opkomende landen nemen op de McKinsey lijst Best World Top Cities al prominente posities in doordat ze een andere grootte hebben. Daarbij ziet Savelberg dat steden met 15-30 miljoen inwoners het goed doen. Wil België meedoen als belangrijke speler in de wereldeconomie, dan is het nodig om tezamen met Nederland en Noordrijn-Westfalen één ‘city’ te vormen.

Tijdens het slotdebat vertelde Ann Smolders (PwC) welke trends er zijn binnen logistiek vastgoed. Daarbij veroorzaakt e-commerce een grote druk bij logistieke bedrijven. Automatisatie zou een oplossing kunnen zijn, maar dit vergt hogere gebouwen. Volgens Sander Breugelmans (Prologis) is er vanuit gebruikers een steeds grotere vraag naar korte huurcontracten, wat maakt dat maatwerk en automatisatie niet kunnen. Jo de Wolf (Montea) pleitte voor samenwerking in Europa om ervoor te zorgen dat er nieuwe business komt. Hij triggerde hiermee Liesbeth Geysels (VIL), die samenwerking een droombeeld vindt. Een droombeeld dat snel van tafel is bij de harde werkelijkheid van géén business én medewerkers die wel aan het werk gehouden moeten worden. De Wolf maakte de zaal deelgenoot van de kansen voor nieuw business die in België ontstaan nu het ontslagstelsel in Nederland het bijna onmogelijk maakt om mensen in dienst te nemen.

We kijken samen met onze hoofdsponsor Montea en borrelsponsor Stadsbader terug op een geslaagd congres!


Komende events

Loading events Agenda wordt geladen.

Komende cursussen

Loading events Agenda wordt geladen.

Blijf up-to-date

Ontvang de nieuwste events en cursussen meteen in uw inbox