Duurzaamheid grote rol in plannen nieuw stadsdeel Turnhout

Els BaetenDe provincie Antwerpen kijkt naar nieuwe gebiedsontwikkelingen en reconversieprojecten om haar belangrijke duurzaamheidsambities te realiseren. De dubbele opgave om bijkomende woningen te realiseren en tegelijkertijd rekening te houden met de natuur, vraagt noodgedwongen om een grote inzet van de Antwerpse steden. Stad Turnhout pakt deze uitdagingen met beide handen aan. SPRYG vroeg Els Baeten, schepen Ruimtelijke Ordening Stad Turnhout, naar de ambitieuze plannen in het gebied Heizijdse Velden. Dit gebied moet ruimte gaan bieden voor de demografische groei in Stad Turnhout, waarbij duurzaamheid centraal zal staan in de realisatie van het nieuwe stadsdeel.

Gepubliceerd op 3 september 2021

500 nieuwe woningen door grotere bevolkingsgroei dan verwacht
De Turnhoutse bevolking groeide in 2020 al meer dan verwacht en kwam voor het eerst boven de 45.000 inwoners uit. Volgens statistieken zou de groei tegen 2028 nog eens met vijf procent kunnen doorzetten. Hierdoor ontstaat nood aan extra stedelijke ruimte. Turnhout is er klaar voor om de stad uit te breiden. Schepen Baeten: “Wij zien heel expliciet de uitbreiding naar het noorden toe. Daar hebben wij plannen voor 500 nieuwe woningen. De mobiliteitsplannen liggen hiervoor al klaar.” Al deze nieuwe woningen komen in de gloednieuwe wijk Heizijde, gelegen in het gebied Heizijdse Velden, waarvan de eerste woningen binnenkort worden gerealiseerd. Nieuwe plannen volgen snel.

Heizijdse Velden als voorbeeld duurzame wijken
Er is een belangrijke rol weggelegd voor Turnhout in het versnellen van de transitie naar duurzame wijken. Schepen Els Baeten vertelt: “In de Heizijdse Velden gaan we sowieso duurzaam bouwen. Dat wil zeggen dat men echt rekening houdt met alle technieken en middelen die er op dit moment zijn om de woningen zo ecologisch en duurzaam mogelijk te maken.” Het gebied Heizijdse Velden, wel 125 ha groot, is een voorbeeldproject binnen het traject Lerend Netwerk Duurzame Wijken voor Vlaanderen. Een mooi project, dat ook goed aansluit bij de persoonlijke ambities van Els Baeten. “Ik zie graag een stad waar het mooi is, maar waar het ook verantwoord is.”

Warmte-eilanden op geothermie
Turnhout ziet kansen in de stad op het gebied van geothermie. Deze manier van warmtevoorziening neemt een hoop CO2-uitstoot weg van plekken waar nu warmte op een andere manier wordt geleverd. Het grondgebied biedt ruimte voor wel 3 tot 4 geothermiecentrales, maar om deze kans te kunnen benutten moeten er voldoende warmtevragers zijn. De stad wil dit realiseren door zogenaamde warmte-eilanden te creëren. In het gebied Heizijdse Velden zal dit worden gedaan door het warmtenet te koppelen aan het ziekenhuis in het noorden van Turnhout. “Ook in Niefhout zijn we al sinds 2015 bezig met het warmtenet uit te rollen,” vertelt Schepen Baeten. In de toekomst kunnen deze warmtenetten aangesloten worden op geothermie. “Wij vinden deze duurzame energie erg belangrijk voor de stad en het is dan ook een mooi vooruitzicht.”

Wilt u meer horen over de plannen van Els Baeten in Stad Turnhout en de duurzaamheidsambities van Provincie Antwerpen? Schrijf u dan in voor ons event Provincie Antwerpen Vastgoed 2021 op 28 september.

Provincie Antwerpen Vastgoed 2021

Wilt u meer horen van Schepen Els Baeten? Kom dan naar het drukbezochte netwerkseminarie Provincie Antwerpen Vastgoed 2021 op 28 september. In 1 namiddag actuele en toekomstige ontwikkelingen in de provincie Antwerpen.

Bekijk programma