ZORG
VASTGOED
BELGIE 2021


Terug naar editie 2021

Editie 2019

Impressie

Ruim 100 vastgoedprofessionals waren woensdag 23 oktober 2019 aanwezig in Antwerpen voor de 7e editie Zorgvastgoed België. We kijken terug op een zeer interessante dag die ook door de 100 aanwezige zorgvastgoed professionals is beoordeeld met een 8.7/10!

Onder leiding van journalist Dennis van den Buijs (VRT) hebben toonaangevende partijen (publiek & privaat) gekeken naar de toekomst van zorgvastgoed. Met onder meer aandacht voor de veranderende behoeftes en het woonzorgconcept van de toekomst.

Dennis van den Buijs was moderator op Zorgvastgoed 2019. Hij vertelt u graag over wat hij de highlights vond; en wat zijn beleving was van dit evenement.

Op woensdag 23 oktober verzamelde het kruim van de Belgische zorvastgoedwereld in Antwerpen voor het jaarlijkse Zorgvastgoedcongres. Een inspirerend evenement waar de hele sector van bouwheer tot investeerder ideeën kon opsnuiven voor de toekomst én elkaar ontmoeten. Want één ding werd zeer duidelijk: die toekomst begint morgen.

Professor sociale gerontologie Dominique Verté van de VUB opende de debatten en de blikken. Er komt een nieuwe generatie mondige ouderlingen aan die niet zomaar ja zegt op de beschikbare opties op de zorgvastgoedmarkt. Een grief die menig spreker deelde: ons aanbod vandaag beantwoordt niet altijd op de vraag van de bewoners van morgen. Het werkveld stelde vast dat er een grote wil is om dat te veranderen maar dat de Vlaamse overheid vasthoudt aan soms achterhaalde starre regels. De eis dat de politiek meer ruimte moet laten aan experiment en ondernemerschap werd meermaals luid verkondigd.

Out-of-the-box denken kan ook financieel. Guy Pollentier van BNP Paribas Fortis deed bouwheren en investeerders dromen van klimaatneutrale en auto-gefinancierde gebouwen. Denk maar aan een eigen biomassacentrale in de kelder van het WZC of een dronehaven op het platte dak. Inkomsten zonder zorgen. Nog zo’n inspirerend tastbaar voorbeeld was het Populierenhof. De unieke samenwerking tussen Ibens – Zorgpunt Waasland en M4 Architecten om van een woonzorgcentrum een sociaal en economisch kruispunt te maken tussen generaties en stadsdelen. Samenwerking tussen diensten en zorgverstrekkers bleek ook het mantra voor veel sprekers zoals GVO en Motena.

De belangrijkste vaststelling blijft misschien wel dat -ondanks bedenkingen over aanbod en regelgeving- almaar meer binnen- en buitenlandse spelers investeren in ons zorgvastgoed. Anima Care, Senior Living Group en Care Property Invest deelden hun ervaringen en blikten standvastig vooruit naar de toekomst. Die zal trouwens technologisch zijn of niet. Maar hoe daar mee om te gaan binnen het zorgvastgoed is nog een vraag. Neemt de zorgbehoevende zijn eigen technologie mee naar het WZC zoals Johan De Muynck van Zorgbedrijf Antwerpen suggereerde? Of zullen slimme ingebouwde technologische hulpmiddelen helpen om de druk op het verplegend personeel te verminderen? Wie erbij was in Antwerpen moest concluderen dat de sector vastberaden naar morgen kijkt en zich heel bewust is van kansen en uitdagingen.

Dennis van den Buijs
Radio 2 Antwerpen


Programma


Beoordelingen

Deze bijeenkomst is gemiddeld beoordeeld met:


" Op Zorgvastgoed België 2019 hebben we kunnen dromen, zijn we geïnspireerd door projecten die klaar zijn voor de toekomst die op de zorgvastgoedsector afkomt. Wat over 20 jaar gaan de gebouwen nog kunnen dienen, wat met technologie? Hoe gaan we dat financieren? En vooral waarom investeren partners nog in zulke projecten? Hier hebben mensen ervaring kunnen delen. Mensen kunnen zien, kunnen netwerken, dus ik denk dat de toekomst verzekerd is. "


" Zeer interessant. Geeft toch steeds andere inzichten in het segment waar wij ook in actief zijn. Dus: boeiend en leerrijk. "


Komende events

Loading events Agenda wordt geladen.

Komende cursussen

Loading events Agenda wordt geladen.

Blijf up-to-date

Ontvang de nieuwste events en cursussen meteen in uw inbox