Onthaal

Inleiding Wet Overheidsopdrachten

Uw moderator Tony Mortier, inspecteur Financiën Vlaamse Auditautoriteit Europese Structuurfondsen, zet de doelen van deze studiedag over de Wetgeving Overheidsopdrachten uiteen. Hoe realiseert u als publieke aanbesteder en als inschrijver een succesvolle tender en realisatie van publieke vastgoedprojecten en PPS?

Overzicht impact Vastgoedprojecten en PPS

Annelies Verlinden, country co-managing partner, Belgium DLA Piper, neemt u mee in het stappenplan en de tijdslijn van uw overheidsopdrachten. Op overzichtelijke wijze bespreekt zij het complexe toepassingsgebied van deze wetgeving op PPS-opdrachten dat leidt tot een gunning van een opdracht. U hoort de aandachtspunten in verschillende fases, algemene basisbeginselen, concepten, procedures en bijzonere gunningsmodaliteiten. Daarbij bespreekt zij ook de nieuwigheden, valkuilen en aandachtspunten van de overheidsopdrachten-wetgeving.

Break

Succevol realiseren van publieke vastgoedprojecten

De band tussen overheid en bedrijven is hechter dan gedacht. Overheden doen op de aanbestedingsmarkt een intensief beroep op private spelers voor allerlei opdrachten. Peter Allaert, founder en expert K&A Aanbestedingen, geeft een toelichting rond het contractmanagementsysteem dat zorgt voor een belangrijke optimalisatie in het beheer, de opvolging en monitoring van overheidsopdrachten. Daarmee kan zowel het aanbestedingsproces als de realisatie van het vastgoedproject (al dan niet met een PPS-structuur) succesvol worden afgerond.

Integratie sociale en duurzaamheidsvoorwaarden in uw bestek

De overheid heeft zichzelf als doel gesteld om tegen 2020 100% duurzame overheidsopdrachten uit te schrijven. Hoe kunnen sociale criteria en milieuvoorwaarden geïntegreerd worden in overheidsopdrachten? Welke impact heeft dit bij het opstellen van het bestek binnen de vastgoedsector? Waar liggen de aandachtspunten bij het beoordelen van offertes? Joost Bosquet, partner Arcas Law, neemt u mee in de problematiek van de preventie van sociale dumping en het anticiperen op milieuwetgeving bij het opstellen van offertes.

Lunch

Energieperformantiecontracten & Uitdagingen Complexe Vastgoedtransacties

Prof.dr. Steven Van Garsse, UAntwerpen en UHasselt, bespreekt het belang van energieperformantiecontracten (EPC/ESCo’s) en hun aanbesteding voor prefinancering van werken. Waar liggen uw opportuniteiten? Daarnaast bespreekt Steven ook de uitdagingen die de aanbesteding van complexe vastgoedtransacties met zich kan meebrengen. Denk aan erfpacht, opstal, huur en gemengde gebiedsontwikkelingen.

Slim Inrichten Verplichte Verzekeringen bij Publieke Vastgoedprojecten

Sinds vorig jaar zijn ook aannemers en andere dienstverleners in de bouwsector verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Tevens dienen lokale en provinciale besturen de toepassing van de Wet Overheidsopdrachten correct na te leven bij het afsluiten van hun verzekeringscontracten. Eli Hemelaer, deputy director Vanbreda Risk & Benefits, geeft een overzicht van de verzekeringstypen en toepasbaarheid bij uitvoering van een vastgoedproject voor de overheid. Aan bod komen verzekering alle bouwplaatsrisico’s (ABR), controleverzekering, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid bouw en de verzekering tienjarige aansprakelijkheid. Eli gaat in op het slim inrichten van deze verzekeringsplicht, waarbij doublures in premies en verzekeringskwesties voorkomen kunnen worden.

Break

Case study ZIN: Herontwikkeling WTC 1 en 2 Brussel

De overheidsopdracht voor ‘Kantoor 2023’ voor de Vlaamse overheid in Brussel is in 2019 gegund aan Befimmo. Het Facilitair Bedrijf staat in voor de vastgoedstrategie van de Vlaamse overheid en coördineert dit bouwproject. In 2023 verhuizen 3.900 ambtenaren van de Vlaamse overheid aldus naar de voormalige WTC-kantoren van Befimmo aan het Noordstation te Brussel, die herontwikkeld worden tot het multifunctionele project ZIN: een duurzaam en circulair gebouw met een mix van wonen en werken van ongeveer 110.000 m2.

Nastassja Van Gucht, legal counsel Befimmo, en Gert Potoms, adjunct directeur generaal bij Het Facilitair Bedrijf, bespreken dit project respectievelijk als overheidsproject en als overheidsopdracht binnen de Wetgeving Overheidsopdrachten.

Wrap up door de moderator

Netwerkdrink

Print Friendly and PDF

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Altijd als eerste op de hoogte.
Fill out my online form.

ORGANISATIE

Peter Schrijver MRE
Peter Schrijver MRE
Program Manager
Ingrid Baggerman
Ingrid Baggerman
Director Operations
Cathy Van Der Salm
Cathy Van Der Salm
Project Coordinator