Print Friendly and PDF

Onthaal

Toekomstperspectieven Zorgvastgoedmarkt

Sébastien Berden, COO bij Healthcare Cofinimmo, introduceert enkele fundamentele trends in de zorgsector en hun invloed op zorgvastgoed. Hij geeft zijn visie op de toekomstperspectieven voor de zorgvastgoedmarkt. Daarnaast behandelt hij zorgvastgoed als investeringsobject, de yields/risicopremies en beleggingsrisico’s van zorgvastgoed.

Ontwikkelingen Zorgsector: Impact Zorgvastgoed

Veronique De Schaepmeester, gedelegeerd bestuurder Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO), schetst de ontwikkelingen en trends van de zorgsector. Tijdens haar presentatie bespreekt zij de 3 belangrijke nieuwe decreten in de zorg die een effect hebben op zorgvastgoed: ‘Vlaamse sociale bescherming’, voordecreet ‘Eerstelijnszorg’ en ‘Woonzorgdecreet’. Tevens presenteert zij concrete zaken, zoals erkende assistentiewoningen.

Financiering & Financieringstechnieken

De risicopremie van zorginstellingen is toegenomen en banken dienen aan strengere regels te voldoen. Hierdoor zijn de financieringsvoorwaarden aangescherpt en is het voor zorginstellingen moeilijker om een geschikte financiering te krijgen. Wanneer wordt een zorgvastgoedproject gefinancierd? Wat zijn de bancaire voorwaarden voor financiering van zorgvastgoed? Welke financieringstechnieken bestaan er voor diverse projecten? Hoe werkt bvb. crowdfunding? Wim Boon, business development manager bij KBC Bank en Verzekeringen, geeft u de meest actuele ontwikkelingen en mogelijkheden inzake het financieren van zorgvastgoed.

Lunch

Juridische aspecten zorgvastgoed

Nathanaelle Kiekens, advocaat publiek recht en partner bij Stibbe Brussel, bespreekt de juridische aandachtspunten die rijzen bij (investeren in) zorgvastgoed. Zorgvastgoed dekt diverse vormen gaande van woon-zorgcentra tot assistentiewoningen, van ziekenhuizen tot kinderdagverblijven. Tijdens haar presentatie licht zij de meest kenmerkende rechtsregels van zorgvastgoed toe, alsmede het organieke kader. Daarnaast geeft zij een aantal algemene basisuitgangspunten.

Overzicht Fiscale aspecten

Investeerders aantrekken gebeurt vandaag de dag op vele uiteenlopende manieren: mede-eigendom in het gebouw, zakelijke rechten, vastgoedcertificaten, crowdfunding, vastgoedfondsen (GVV en GVBF). Elke benadering heeft zijn eigen fiscale behandeling die zowel voor de investeerder als de eigenaar van het zorgvastgoed relevant is. Wim Panis, fiscaal advocaat en partner Stibbe Brussel, bespreekt alle relevante fiscale aspecten van investeren in zorgvastgoed. Dit kan u veel besparing opleveren!

Waardebepaling van zorggebouwen

Binnen de nieuwe beleggingscategorie zorgvastgoed is er nog weinig kennis en inzicht aanwezig omtrent de marktwaardebepaling ervan. Meer kennis en inzicht in de inkomsten en diverse kasstromen bij de exploitatie van zorgvastgoed is daarom noodzakelijk voor aan- en verkoop of strategische (her)financieringsdoeleinden. Céline Janssens MRE MRICS, partner Stadim bespreekt aan de hand van een aantal casestudies op inzichtelijke wijze de waardering van zorggebouwen.

Discussie en afsluiting

Netwerkdrink

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Altijd als eerste op de hoogte.
Fill out my online form.

ORGANISATIE

Peter Schrijver MRE
Peter Schrijver MRE
Program Manager
Eline Hartgers
Eline Hartgers
Project Coordinator