Luk Lemmens: Antwerps ruimtebeleid zet in op verdichting en vergroening

Luk Lemmens draait al lang mee in de politiek. Aanvankelijk combineerde hij dit met werk in de verzekeringswereld. Sinds 2012 is hij als eerste gedeputeerde bij het provinciebestuur van Antwerpen verantwoordelijk voor onder meer ruimtelijke ordening, erfgoed en mobiliteit. Op 23 april leidt hij het SPRYG-event over Antwerps vastgoed in.

Gepubliceerd op: 15 januari 2024

Het provinciebestuur speelt een belangrijke rol in het vastgoedgebeuren. “Zo zetten we in het provinciaal beleidsplan de grote lijnen uit voor de verdere ontwikkeling. We geven ook advies en ondersteuning bij het opstellen van de gemeentelijke beleidsplannen en de ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Maar onze functie is niet alleen adviserend. Zo nemen we ook de beslissingen betreffende door de gemeenten goedgekeurde of geweigerde bouwvergunningen, waartegen beroep is aangetekend. In sommige gevallen, zoals diepe geothermieprojecten, nemen we die beslissingen zelfs in eerste aanleg.”

Dit soort dossiers nemen toe                                                                                                                            “Inderdaad. Vijftien jaar geleden kon je diepe geothermieprojecten op de vingers van één hand tellen, nu worden ze in een context van duurzaam energieverbruik almaar meer aangevraagd. En er zijn ook veel meer beroepsprocedures, doordat de burger veel mondiger is geworden. Beroepsdossiers behandelen we niet puur administratief-formeel, maar oplossingsgericht. Concreet betekent dit dat we de voor- en tegenstanders in een hoorzitting samenbrengen. We kunnen dan bijvoorbeeld aanpassingen of bijkomende voorwaarden opleggen. We wegen gemotiveerd af wat waar kan. Ik vind een dergelijke constructieve, oplossingsgerichte aanpak belangrijk. Niemand is gebaat bij conflicten. Nog beter zou zijn dat aanvragers voor het indienen van hun dossier in overleg gaan met de bevoegde instanties en betrokken actoren.”

“Hierbij merk ik dat vastgoedontwikkelaars zich terdege bewust zijn van de gevoeligheden van buurtbewoners. Ze beseffen dat een maatschappelijk draagvlak nodig is en nemen in hun plannen elementen op waarbij ze ook iets ’teruggeven’ aan de samenleving, dikwijls in combinatie met de klimaatdoelstellingen. Dat kan bijvoorbeeld een park of een wandelpad zijn.”

Woorden wekken, voorbeelden trekken                                                                                                              “Bij de bouw van het nieuwe provinciehuis hebben we de parking, vroeger een betonvlakte, volledig ondergronds aangebracht. Bovenop ligt nu het grootste groendak van Antwerpen. Op ons terrein creëerden we een publiek toegankelijke groene ruimte en een verbinding voor voetgangers en fietsers tussen twee nabije parken. Beide worden intensief gebruikt. Het gebouw zelf is opgetrokken volgens BEN-principes. We hopen dat dit voorbeeld veel ontwikkelaars mag inspireren.”

Belangrijkste lijnen ruimtelijke ontwikkeling
Wat zijn de belangrijkste huidige lijnen in de ruimtelijke ontwikkeling van de provincie Antwerpen? “We zetten onder meer in op modal shift, activiteiten op de ‘juiste plek’, op het behoud van bedrijventerreinen, op klimaatadaptatie en open ruimte. We ondersteunen financieel scholen en gemeenten in onthardingsprojecten en particulieren om bepaalde percelen te bebossen. Algemeen proberen we ook bestaande groene ruimten met elkaar te verbinden. Verder zetten we sterk in op verdichting. Dit impliceert wel dat we, om geen extra open ruimte te moeten aansnijden, in de steden en woonkernen hogere woongebouwen moeten vergunnen,  weliswaar met aandacht voor draagkracht. Voor nieuwe woongebouwen zie ik ook heel wat opportuniteiten in verlaten bedrijfssites binnen woongebied (al dan niet brownfields). Over heel het grondgebied zie ik verder tal van mogelijkheden voor oude ‘kasteeltjes’. Die worden almaar meer op de markt aangeboden. Maar je kan niet van elk erfgoedgebouw een museum, horecazaak of cultureel centrum maken. Met enige creativiteit kan je ze wel herontwikkelen tot kantoren of woongelegenheden, met behoud van hun erfgoedwaarde.”

Wat verwacht u van het Antwerpse SPRYG-event?                                                                                            “Ik hoop er mijn inzicht in de actuele trends en innovaties te verbreden. Het is ook een goede gelegenheid om te netwerken. Dat gaat zeker van pas komen tijdens de volgende legislatuur.”

Geschreven door Koen Mortelmans voor SPRYG Real Estate Academy

Gedeputeerde Luk Lemmens verzorgt het openingswoord op Provincie Antwerpen Vastgoed 2024. In 1 namiddag wordt u volledig bijgepraat.

Provincie Antwerpen Vastgoed 2024

Waar liggen uw vastgoed- en ontwikkelkansen in Antwerpen? Waar liggen de ruimtelijke en economische uitdagingen? Dat hoort u van topsprekers op ons netwerkevent Antwerpen Vastgoed 2024. Kom ook netwerken met dé bestuurders en CEO's van vooraanstaande marktpartijen.

Bekijk dit event