WINKELLOCATIE
MARKT
BELGIE 2022

Terug naar editie 2022

Editie 2018

Impressie

De 12e editie Winkellocatiemarkt België vond plaats in een van de meest bezochte plaatsen in België door toeristen uit zowel binnen- als buitenland. Brugge, dé toeristenstad met het meest uitgebreide shopping aanbod.

Sfeerimpressie

Onder leiding van Anneleen Desmyter (Qrf City Retail) is er met een gevarieerd programma vol ‘out of the box & inspiratie’ gekeken naar de impact van toerisme op retail.

We kijken terug op een geslaagde middag die door de aanwezigen is beoordeeld met een dikke 8!

Met het thema ‘impact van toerisme op retail’ bood de Winkellocatiemarkt België 2018 een gevarieerd programma. Met trends en ontwikkelingen en retailers aan het woord. Zo is als internationale case London West End gepresenteerd en is de middag afgesloten met inspirerende presentaties.

 

DE TERUGBLIK VAN ANNELEEN DESMYTER

Anneleen Desmyter was moderator op Winkellocatiemarkt België 2018. Zij vertelt u graag over wat zij de highlights vond en wat haar beleving was van dit evenement.

WINKELLOCATIEMARKT BELGIE 2018

De consument verandert vliegensvlug. In een wereld waarin bestelwagens vol pakjes onze snelwegen overspoelen en de consument het tijdbesparend karakter van het online shoppen volop benut, is het eens zo belangrijk voor de retailer om diens fysieke winkels van de juiste locatie te voorzien.

Als de sprekers van Winkellocatie Markt 2018 één ding gedaan hebben, dan is het wel geluisterd naar die consument, want die gaat niet langer naar de fysieke winkel voor een simpele ruiltransactie, maar wel voor een ervaring en een verhaal.

Doordacht traject
The New West End Company, vertegenwoordigd door Jace Tyrrell, wist de Belgische markt te inspireren met een doordacht project, geworteld in een partnership van meer dan 600 retailers, horeca uitbaters en vastgoedbeheerders in Londen. Met een duidelijke sociale en maatschappelijke visie wil het project investeerders, ondernemers en shoppers laten genieten van de schaalvoordelen van duurzaam management.

Doorgedreven digitalisering
Van zulke schaalvoordelen tracht ook Van Haren gebruik te maken. Met 142 schoenwinkels en een webshop tekenen ze nu ook een vestigingsstrategie uit voor België. Frank van Sebille deed hun visie op locatie uit de doeken en die is vooral gelinkt aan kenmerken van het gebouw enerzijds en toerisme anderzijds. Zij zoeken aantrekkelijke gebouwen die doorgedreven digitalisering toelaten, op toplocaties met een groot verzorgingsgebied.

Unieke synergie
Een van die toplocaties is bijvoorbeeld de stad Brugge. Hilde Decleer, schepen lokale economie, is vastberaden haar stad in de top 3 van winkel-en horecasteden van Vlaanderen te plaatsen. De unieke synergie met het historische kader dat Brugge te bieden heeft, speelt hierin een grote rol. Dat kader laat zowel de binnenlandse als buitenlandse bezoeker toe optimaal te genieten van authenticiteit, creativiteit, kwaliteit, specialisme en gastvrijheid.

Top-10 activiteit
En die buitenlandse bezoeker in Brugge was ook de focus van Ann Verhaeghe, consultant bij Wes research & strategy. Van haar onthoudt het publiek vooral dat winkelen een top 10 activiteit is voor toeristen in België, en dat met name retailers in kunststeden zich op die shoppende toerist moeten richten.

Betaalbaar design
Die shoppende toerist dient uiteraard ook ergens te verblijven. Elke Woldt verwelkomde het publiek in Motel One te Brussel. Met 63 hotels in 9 landen, slaagt het ‘business budget design’- concept dat Motel One hanteert er duidelijk in de reiziger het gevoel van thuis te geven, met oog voor kwaliteit en betaalbare luxe. Het belang van branding is daarbij niet weg te denken, ondersteund door betaalbaar design enerzijds en locatie anderzijds: een historische stadskern met veel faciliteiten in de directe omgeving.

Belang branding
Tenslotte wisten twee sprekers het belang van die branding nog centraler te zetten. Tina Debo, creatief consulente, focuste zich vooral op klantenervaring binnen de fysieke winkel, waarbij actieve participatie en sociale interactie centraal staan. Doel van die branding in de winkel is volgens haar niet langer aankopen stimuleren, maar wel entertainment aanbieden en een groepsgevoel creëren. De locatie moet dit dan ook kunnen ondersteunen. Trendwatcher Stefaan Vandist vulde dit nog aan door het publiek te wijzen op de transformatie die retail heeft doorgemaakt; consumenten zoeken een beleving en inspiratie bij winkelmedewerkers die hoe langer hoe meer ambassadeurs worden in plaats van verkopers. De toekomstige winkel zal dan ook veel meer gevoed worden door onder andere transmedia en totale systeeminnovatie.

Kortom: een enorm boeiende namiddag met sprekers die vooruit durven kijken!


Programma


Beoordelingen

Deze bijeenkomst is gemiddeld beoordeeld met:


"De inhoud was zeer goed, de locatie en het eten waren zeer goed. Weinig verbeterpunten mogelijk."


Komende events

Loading events Agenda wordt geladen.

Komende cursussen

Loading events Agenda wordt geladen.

Blijf up-to-date

Ontvang de nieuwste events en cursussen meteen in uw inbox