Wie is de nieuwe Elon Musk voor maatschappelijk vastgoed

Onlangs was het 9e Congres Barometer Maatschappelijk Vastgoed op Nijenrode. Een bijeenkomst van lectoraat vastgoed Hanzehogeschool, waar SPRYG Real Estate Academy als mediapartner optrad. Op het congres waren ruim 200 mensen bij elkaar om de laatste uitkomsten van het jaarlijks onderzoek van Jan Veuger (lector maatschappelijk vastgoed, Hanzehogeschool Groningen) te horen.

Gemeentelijk vastgoed kent eigen situatie
Wat me opviel in mijn contacten met de deelnemers, was dat ze allen al bekend waren met de stand van zaken. En tegelijk was het ook helder dat ze daar niet blij van waren. Ze staan klaar om actie en verandering in de situatie aan te brengen. Ze willen ervoor zorgen dat al het maatschappelijk vastgoed waarvoor ze verantwoordelijk zijn, bekend is bij ze. Of dat er een duidelijke visie en beleidsplan is voor het omgaan met vastgoed. Dat er een goed onderhoudsplan ligt. Veel zaken waar de ambtenaren acties op willen ondernemen.

Verbetering is noodzakelijk
Wat nu doen om deze situatie te verbeteren? In heel Nederland lijkt wel dat er tegenwoordig maar één antwoord mogelijk is op zo’n vraag: geef een ondernemer of ondernemende leider de klus. Ondernemers zijn het voorbeeld in de hedendaagse wereld. De meest opvallende ondernemer is momenteel de godfather van de Tesla: Elon Musk. Hij wil ervoor zorgen dat we Mars gaan koloniseren. Hij krijgt veel tegengestelde reacties op zijn verhaal. Maar iets zegt me dat hij het gaat halen. Het begint immers met een sterke visie die uitgesproken wordt én mensen die willen. Daarbij kijk ik naar de Amerikanen die als eersten op de Maan waren. Dat zij de eerste waren, is vooral te danken aan Kennedy die in 1961 zijn visie wereldkundig maakte. Zijn woorden waren: “We choose to go to the moon in this decade and do the other thing, not only because they are easy, but because they are hard” Ofwel: we kiezen ervoor, om nog in dit decennium (dus binnen 9 jaar!) naar de maan te gaan. Niet omdat het gemakkelijk is, maar juist omdat het moeilijk is. De hele wereld buitelde over Kennedy heen, zoals nu met Musk. Maar het werd gerealiseerd, er viel voor de mensen die betrokken waren iets te bewijzen!

Visie is het toverwoord
De gelijkenis tussen Musk en Kennedy is helder. Het is de visie die ze beiden uitspraken én de mensen én middelen die ze tot hun beschikking hadden. Bij Musk is dat zijn eigen kapitaal, bij Kennedy was dat het maatschappelijk kapitaal wat ingezet werd voor de opdracht. Deze kennis kunnen we doortrekken naar de gemeentelijke vastgoedafdelingen. Als we één iemand hebben die een beetje op Kennedy lijkt en het lef heeft om zijn of haar visie uit te spreken, dan zal de groep van ruim 200 gemeentelijke vastgoedmensen zich vastbijten en zich gaan bewijzen. Hierover is géén twijfel nodig!

Geschreven door Helma van den Berg, manager business opportunities

Gebruikte literatuur:

http://wetenschap.infonu.nl/ruimtevaart/164853-naa…

Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2016
Veuger, J. et al. (2016), Barometer Maatschappelijk vastgoed: Public Real Estate International Lectoraat Maatschappelijk Vastgoed, Kenniscentrum NoorderRuimte, Hanzehogeschool Groningen. Assen: Van Gorcum