War for Talent: kansen voor vastgoed

Krapte op de arbeidsmarkt maakt dat we als vastgoedspelers het wellicht lastig gaan krijgen om nieuwe mensen binnen te halen. Opvallend is dat juist door naar andere zaken te kijken, de Belgische en Nederlandse vastgoedmarkt van deze War for Talent kunnen profiteren. René Buck, directeur van Buck Consultants International, ziet in de internationale War for Talent juist kansen voor de groei van de kantorenmarkt.

War for Talent is terug
De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe, terwijl veel bedrijven na de crisis weer ruimte hebben om nieuwe mensen binnen te halen. Volgens onderzoek van vacaturesite Monsterboard in maart dit jaar, neemt de vraag naar starters op de arbeidsmarkt sterk toe. Werd vorig jaar in 26% van de vacatures gevraagd om minder dan twee jaar werkervaring, nu geldt dat voor maar liefst een derde van de vacatures. De topman van Monsterboard, Zandonà, adviseert bedrijven goed na te denken over hoe zij talenten aan hun organisatie kunnen binden, want de ‘War for Talent’ is nu echt losgebarsten en zal alleen maar heviger worden.

Wordt War for Talent victorie voor vastgoed?
Het beschikbaar zijn van talentvolle mensen is voor een bedrijf van groot belang. Het is een factor die medebepalend is bij het zoeken naar een nieuwe kantoorlocatie. Voor het zoeken naar een nieuwe locatie voor een internationaal bedrijf spelen echter ook andere zaken mee. Hierbij gaat het er vaak over of een land en locatie aantrekkelijk is voor het over laten komen van expats. Dit betekent dat zaken als het belastingregime, de regelgeving en het inflatieniveau van een land meegenomen worden in een beslissing. Na een eerste keuze voor een land, kijkt een internationaal bedrijf bij de keuze voor de regio binnen het land, pas naar de factor arbeidsmarkt.

Kansen België en Nederland
België en Nederland doen het goed op de aspecten die veel invloed hebben op de keuze voor vestigingsland. Zo werken er in Nederland al zo’n 100.000 expats bij internationale bedrijven, België heeft maar liefst 120.000 expats. En de kansen voor het aantrekken van nog meer internationale bedrijven zijn volgens René Buck erg goed. Hij baseert zich op twee verschillende rapporten van Mercer. Het eerste rapport gaat over de quality of living. Volgens Mercer is die erg hoog in Nederland. Amsterdam staat in de ranking op plek nummer 8. De top drie bestaat hier uit de steden Wenen, Zurich en München. Het tweede rapport geeft een ranking over de kosten van het leven in deze steden. In die ranking staat Amsterdam op de 13e plek. Dus 12 steden zijn duurder om in te wonen, dit zijn steden als Wenen, Zurich, Parijs en Genève. Amsterdam doet het dan ook niet slecht als trekker van internationale bedrijven met hun talentvolle expats. Nederland en België hebben een interessante uitgangspositie hiervoor. Buck concludeert dat de kansen goed blijven, mits we de uitgangspunten voor aantrekkelijkheid blijven hanteren. De nieuwe internationale bedrijven leverden Nederland in 2015 207 nieuwe bedrijven op, met 7800 nieuwe banen. Vertaald naar vierkante meters is dit voor Nederland op jaarbasis 80.000 tot 100.000 m2 extra vraag naar kantoorruimte.

Kom naar dé REAL ESTATE STRATEGY DAY 2022 – WAR FOR TALENT op 9 maart 2022!

Nieuw congres over de War for Talent in vastgoed: In 1 middag delen topsprekers en thought leaders hun waardevolle inzichten op deze kritische succesfactor voor uw vastgoedorganisatie. Hoe krijgt én houdt u de juiste potentials en seniors aan boord? Wat zoekt het aanstormend talent in een potentiële werkgever? Wat maakt u een interessante werkgever met voldoende aantrekkingskracht? Welke rol spelen inclusiviteit, diversiteit en het hybride werken?

Bekijk congres