Nieuw pand voor SPRYG

SPRYG is sinds de start in Delft in 2016 dé partij voor iedereen die zich vakinhoudelijk wil ontwikkelen in de vastgoedbranche. Deze zomer neemt SPRYG de volgende stap: verhuizen naar een grotere locatie in Delft. Waarom de stap van de binnenstad naar het Delftechpark? Wat zijn de ambities? Wat zijn de lessen tot nu toe die we hieruit kunnen halen? We gingen in gesprek met SPRYG-director Marcel Sanderse en architect Dick Baggerman.

Explosieve groei
Waarom was je op zoek naar een nieuwe locatie? Jullie hebben een prachtig kantoor, dan is het vast een uitdaging om iets nieuws te vinden. Sanderse: “Sinds de start in 2016 groeit SPRYG als kool. In amper drie jaar tijd zijn we gegroeid naar 18 Spryggers, dus hebben we meer ruimte nodig. We zijn nu inderdaad verwend met een modern, duurzaam kantoor met een ‘floor-to-ceiling’ glaswand van maar liefst 80m2. Probeer dat maar eens te benaderen of zelfs te evenaren. De verschillende kantoorruimten die beschikbaar waren, hadden niet de uitstraling of mogelijkheden die ik voor SPRYG zocht. Daarbij heb ik een flinke passie voor vastgoed, die mij met de paplepel is ingegoten (zijn vader had een groot architectenbureau in Zeeuw-Vlaanderen, red). Dus onze huisvesting ligt me nauw aan het hart.”

Meteen verkocht

“Bij het zien van de eerste foto’s op Funda van dit pand, was ik meteen verkocht. Ik zag een unieke kans om het bestaande kantoorpand met loods geschikt te maken voor ons concept. Dat komt door haar ligging en de mogelijkheden van de gekoppelde loods met een vrije hoogte van 6 meter. Deze unieke kans heb ik meteen gegrepen: binnen 2 weken hadden we een deal. Het pand staat op het Delftechpark dat pal naast de TU Delft Campus en vlakbij de A13 en station Delft Zuid. Dit kantorenpark is eind jaren negentig speciaal opgezet voor innovatieve en kennisintensieve bedrijven, om zo kruisbestuiving te bevorderen. Om de hoek liggen diverse vastgoedgerelateerde kenniscentra. Daarbij kan je denken aan Faculteit Bouwkunde, de Bouwcampus en het innovatieterrein The Green Village. Oftewel de perfecte locatie voor SPRYG: we zitten bovenop de nieuwe vastgoedinnovaties.”

Transformatiekans
Je sprak over de mogelijkheden van de loods. Welke kansen zag je daarmee? Sanderse: “Het viel me op dat het pand feitelijk met haar rug naar een mooi stuk natuur staat. Het bestaande kantoorgedeelte kijkt uit op saaie parkeerplaatsen. Dat gaan we radicaal veranderen. Zo gaan de oriëntatie van het pand 180 graden draaien, door de dichte loods open te snijden en van grote raampartijen te voorzien. Daardoor realiseren we weer een nieuwe, flinke glaswand, die zo kenmerkend voor onze huidige SPRYG-sfeer. Door met een vide te werken kunnen we ook veel speelser met de ruimte omspringen. Zo creëren we de gewenste transparantie, met mogelijkheden voor overlegruimten en rustigere werkplekken. Met als bonus een geweldig groen uitzicht en de mogelijkheid om op warme dagen buiten te lunchen en vergaderen.”

Verduurzaaming
Voor de transformatie en de verduurzaaming heeft Sanderse architect Dick Baggerman ingehuurd. Baggerman: “SPRYG vindt duurzaamheid erg belangrijk. Om deze reden zijn we met experts in overleg gegaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Uitkomst was dat het isoleren van het pand het allerbelangrijkste is, zodat je minder hoeft te verwarmen en koelen. Dan gaat het om een goede vloer-, wand- en glasisolatie tot zelfs witte dakbedekking. Combineer dat met zaken zoals warmtepompen, een WTW-installatie, zonnepanelen en zelfs een grijswatersysteem, dan snap je dat het een best ingewikkeld project is. Al deze verduurzamingen bij elkaar in een bestaand, relatief klein pand, is bijzonder. Dat merk je ook doordat bijvoorbeeld de Gemeente Delft en zelfs RVO interesse tonen in deze transformatie.”

Planning
Wat voor planning heeft je opdrachtgever voor ogen? Baggerman: “Goede vraag. We hebben maximaal 4 maanden de tijd. Dat betekent dat de aannemer uiterlijk 1 juli klaar moet zijn. Dan kan SPRYG in augustus inhuizen en als het meezit zelfs al eerder. We weten dat er op het laatste veel gedaan moet worden.” Sanderse: “Als we in de zomer verhuizen, dan heeft mijn bedrijf er het minste last van. Dan weet ik ook zeker dat we in het najaar weer mooie congressen en studiebijeenkomsten kunnen programmeren. Met zelfs extra energie door onze nieuwe, inspirerende werkplekken.”

Geschreven door Helma van den Berg