Niet omdat het moet, maar omdat het kan

Smart small living steeds meer in trek bij jong én oud!

“Niet omdat het moet, maar omdat het kan”: een uitspraak, die prima past bij het nieuwe fenomeen: tiny houses. Of hoort dit juist bij smart small living? Is er eigenlijk wel een verschil tussen deze hippe termen of gaan ze over dezelfde zaken? In dit artikel onderzoekt Helma van den Berg dit.

Weet u nog?
Vroeger… was er woningnood en was het gewoon dat pasgetrouwden hun huwelijksleven startte op de zolderkamer van (schoon)ouders. Maar door de welvaart in de vorige eeuw, die snel groeide was de woningnood ook snel verleden tijd. De hippies die de begintijd van de welvaartsgroei meemaakten en streden voor vrijheid en ruimte, genoten daar dubbel en dik van. Velen lieten ook hun oorspronkelijke vrijheidsstrijd vallen en kozen voor een huisje, boompje en beestje. Dit betekende voor de meeste stellen een doorzonwoning in een dorp of nieuwbouwwijk. Maar enkelen hielden vast aan oude strijdpunten en zochten bewust naar slimmer met elkaar leven. Ze bleven wonen in de stad in woongemeenschappen waar wekelijks met de geitenwollen sokken op tafel werd vergaderd over ‘waar staan we voor, waar kunnen we de wereld nog verbeteren’. Een beeld dat we allen kennen, maar waar we inmiddels ook van weten dat het voor het gros van de mensen niet aantrekkelijk is.

Keuzestress leidt tot tiny houses
Nu zijn jongeren gewend aan ruimte, vrijheid, luxe. En ouderen maken zich steeds vaker ‘vrij’ van het verplichte standaard huisje, boompje en beestje. Keuzes hebben we inmiddels oneindig veel, ongeacht waarover we het hebben. Dat geeft veel mensen keuzestress. Steeds vaker zien we als reactie daarop dat ervoor gekozen wordt om een maand niet te drinken, of te stoppen met vlees eten. Sommigen gaan nog verder, ze kiezen bewust voor een levensstijl met weinig spullen om zich heen in kleine huizen die snel te verplaatsen zijn. De zogenaamde tiny houses. A way of living!

Ontstaan andere woonvorm
Los van de ontwikkeling van sober leven, zijn er ook mensen die graag deel uitmaken van de stad. Die juist de vele keuzes willen beleven. In de grote steden van de wereld als Tokio of New York is dat vaak lastig te realiseren, daar is een woning niet meer te betalen. Wel is er veel werk. Dit maakt dat veel forenzen in Tokio op een slimme manier ‘overblijven’ in de stad gedurende hun werkweek. Ze huren dan een aantal uren per nacht een computerhokje van 1×1 meter, waar ze kunnen gamen en/of slapen. Een slimme oplossing, aangezien ze (nog) géén kansen op de woningmarkt hebben. Maar, zou er niet een mogelijkheid zijn om op een slimme manier echt comfortabel te wonen en leven in een grote stad? Ja, die manier heet Smart Small Living. Kleine wooneenheden met slimme gezamenlijke oplossingen. Hierdoor is de luxe groot, maar blijven de kosten laag.

Smart small living
Binnen de ontwikkeling van smart small living wordt gekeken naar wat is nodig en wat is handig om als voorziening te hebben. De zogenaamde ‘need to have’ en ‘nice to have’. Wie wat nodig heeft is afhankelijk van leeftijdsfase (student, alleenstaande, oudere) en de reden waarom hij of zij kiest voor smart small living. Een goede analyse hiervan wordt gegeven door Hoorn & Kotte (2016).

Verschillen duidelijk
De verschillen zijn duidelijk, bij woongroepen en tiny housing wonen mensen met elkaar samen vanwege een bepaalde overtuiging of visie. Bij Smart small living is de woonvorm voor een belangrijk deel ingegeven uit noodzaak, maar maakt het dat het leven in de stad van alle gemakken voorzien is. Als de vastgoedwereld hier op inspeelt realiseert het niet alleen mooie projecten, maar voorkomen zij ook dat we niet hoeven te leven als de forens uit Tokio. Maar smart small!

Geschreven door Helma van den Berg, manager business opportunities SPRYG Real Estate Academy, helma@spryg.com

Gebruikte literatuur:
Hoorn,M en R.Kotte, Smart small living, klein maar fijn. Platform 31, Den Haag, mei 2016