Logistiek vastgoed moet kiezen tussen Robot en Mens

Trots als een pauw liet de warehousemanager van het nieuwe distributiecentrum in 2010 zijn nieuwe gebouw zien. Het gebouw was indrukwekkend: het is 195 meter breed en 158 meter diep. Met 59.000 vierkante meter (dat is 12 voetbalvelden) en een hoogte van 20 meter is dit distributiecentrum het grootste en hoogste gebouw van het bedrijventerrein. De magazijnstellingen boden met elkaar ruimte aan 56.000 palletplaatsen.

Cijfers die niet zomaar te bevatten waren voor mij als bezoeker. De warehousemanager had een gloednieuw dc waar zijn 80 mensen lekker konden werken. En de toekomst zag er goed uit, er was nog ruimte voor uitbreiding. Er kon nog efficiënter gewerkt worden door het orderpicken met robots te doen. De inrichting van het dc was daar al klaar voor.

Ik herinnerde deze rondleiding tijdens het slotdebat van het congres Logistiek Vastgoed België van 25 oktober. En ik vroeg me af hoe het nu zou zijn in het dc. Zouden er al robots orderpicken?

Voors en tegens van robotisering
Tijdens het debat bleek dat er een hoge druk is op logistieke bedrijven. Adviseurs denken dat dit op te lossen is met automatisatie en robotisering. Hiervoor moeten dan wel hogere gebouwen ontwikkeld worden.

Een ander geluid tijdens het debat was dat robotisering te duur is voor de meeste logistieke bedrijven. Er zit groei in de logistieke sector, maar huurders zijn voorzichtig met investeren. Robotiseren is daarnaast lastig als er een grote diversiteit is aan producten die uit de schappen gehaald moeten worden. Jo de Wolf van Montea noemde hier Bol.com als voorbeeld: ze hebben zowel boeken als wasmachines in het dc. Orderpicken met robots is dan niet aantrekkelijk. Bol.com heeft bij de bouw van een nieuw dc, gekozen voor een handmatig pickproces.

Keuze voor mens
Uit het recente rapport van CBRE blijkt dat 50% van de warehouse operating kosten van het orderpickproces komen. De tijd die een orderpicker bezig is met zijn opdrachten, bestaat voor 50% uit het bereiken van de orderpickplaats. Het terugbrengen van deze afstand is dan ook winst. En dat kan door te werken met verticale oplossingen. Verticale oplossingen zijn mogelijk op twee manieren: door hoge stellingen of door meerlaagse distributiecentra. Uit hetzelfde rapport blijkt dat de keuze voor verticale oplossingen een goede keuze is, die direct winst oplevert als de grond waarop het dc staat meer dan 50% van de totale bouwkosten uitmaken. Het vergt hogere gebouwen, iets wat niet toegestaan wordt op ieder logistieke bouwkavel.

Kosten voor menskeuze voor NL of BE?
Nieuwe logistieke dienstverleners van buiten de EU die zich in België of Nederland willen vestigen maken vaak vooraf al de keuze voor het werken met robot of mens. Voorheen was het duidelijk dat als men alleen wilde werken met mensen, men koos voor Nederland. België heft immers al jaren de hoogste lasten op arbeid. Een werkgever betaalt in België voor een doorsnee werknemer 2,30 euro, waarvan na belastingen 1 euro netto overblijft (btw op het nettoloon niet inbegrepen). Een Nederlandse werkgever betaalt 1,73 euro. Maar na de invoering in Nederland van het nieuwe ontslagstelsel is Nederlandse arbeid ineens een stuk duurder geworden. Het is bijna onmogelijk om mensen te ontslaan, wat de loonkosten fors omhoog jaagt. Dus kiezen voor robots? Of een combinatie van robots en mensen? Die laatste keuze blijkt in de praktijk van 2016 een goede oplossing te zijn voor logistieke bedrijven in Nederland én België. De combinatie van mensen naast robots wordt dan ook vaak omschreven als ‘the best of both worlds’ in het dc. Iets wat inmiddels ook gangbaar is in het dc waar ik in 2010 de rondleiding heb gehad.

Geschreven door Helma van den Berg, manager business opportunities

Ook interessant voor u:
Een actueel overview van de logistieke vastgoedmarkt met alle trends en ontwikkelingen krijgt u op het event Logistiek Vastgoed Nederland 2017.

Gebruikte bronnen:
Slotdebat tijdens Logistiek Vastgoed België, 25 oktober 2016 te Antwerpen
CBRE Up in the air, the case for vertical logistics solutions, EMEA Research 2016
Sven Bertens, head of research van JLL tijdens Logistiek Vastgoed Nederland, februari 2016 Venlo