Kennis opdoen via webinars

Ieder leert op eigen manier

Leren doen we allemaal op onze eigen manier. De een is dol op het lezen van dikke studieboeken, de ander doet graag iets in de praktijk om daarvan te leren. Een derde vraagt het liefste alles wat hij wil weten aan een collega die er ervaring in heeft. Allemaal andere manieren van leren, waarbij de persoon die leert heeft beslist hoe ga ik leren. In veel gevallen kost het tijd voordat iemand daadwerkelijk start met leren. Denk bijvoorbeeld aan de tijd totdat de cursus start of de levertijd van boeken. Vaak is het zo dat u als professional snel iets nieuws wilt leren, of bijgepraat wilt worden, zonder dat u daar veel tijd in steekt om het voor te bereiden of uit te voeren.

Fasen bij leren

En als u dan gaat leren, dan is het ook nog zo dat leren ook tijd nodig heeft. Niet alleen de tijd om het leren voor te bereiden, maar ook tijd om het leren ‘eigen te maken’. De nieuwe kennis of vaardigheid integreren in uw dagelijkse (werk-)patroon. Onderzoek (Lally, 2010) maakt duidelijk dat het goed integreren van geleerde zaken al snel zo’n zes weken duurt. In die periode gaat u verschillende fasen van leren door van onbewust onbekwaam, via bewust onbekwaam, naar bewust bekwaam en onbewust bekwaam. Een goed voorbeeld van zo’n proces is het leren van autorijden. Weet u nog? U startte met rijlessen omdat u zich bewust was dat u niet kon rijden. Vervolgens duurde het flink wat tijd om bewust bekwaam te worden (nadenken dat u na de koppeling intrappen gaspedaal op laat komen, dan koppeling rustig loslaat etc.) Maar na een aantal keren oefenen deed u dit onbewust goed. Een beter voorbeeld om aan te geven dat de meeste mensen het niet redden om al deze fasen in één bijeenkomst door te maken, is er niet te bedenken.

Hoe passen webinars in leren?

Hoe organiseert u nu dat u snel leert? Door de kennis die u wilt opdoen, de boodschap meerdere malen te herhalen, door de boodschap op verschillende manieren in delen tot u te nemen. Leren is te zien als veranderen. Het gaat om een transformatie van uw kennis. In deze transformatie is het ten eerste van belang dat u zich bewust bent van de noodzaak. Om vervolgens de manier te bepalen waarop u gaat leren, waarmee u uw einddoel ‘meer kennis hebben’ bereikt.

In het verleden dachten we bij leren alleen maar aan studieboeken, congressen of cursussen volgen. In de afgelopen jaren is er via online leren veel meer mogelijk geworden. Naast e-learnings zijn er nu ook webinars als leermethode beschikbaar. Webinars zijn online colleges waarbij u als kijker vragen kunt stellen aan de spreker. Als u meedoet met een live-college, dan zal de spreker uw vraag zelfs tijdens de live-uitzending beantwoorden. Volgt u de webinar achteraf, dan zal de spreker uw vraag na het einde van de uitzending beantwoorden.

Webinars blijken een goede manier te zijn waarbij de zender aan de ene kant zijn boodschap kwijt kan, terwijl aan de andere kant de persoon die wil leren actief mee kan doen. Dit wordt adaptief leren genoemd: u leert door invloed uit te oefenen op de zender. U stelt vragen én die worden (live) beantwoord door de zender.

Daarnaast bieden webinars voordelen als tijd- en geldbesparing en werken ze motiverend. Doordat u zelf bepaalt wat u leert en/of hoe is er ook minder kans op cognitieve overload (het krijgen van te veel informatie, waardoor er geen tijd is om die informatie over te brengen naar het langetermijngeheugen). Ook geeft het meer verantwoording bij uzelf (u moet immers de webinars die u kiest zelf volgen, maar krijgt als beloning direct feedback doordat uw vragen beantwoord worden). Webinars vormen hiermee een ideale aanvulling op de andere manieren van leren als studiedagen volgen, boeken lezen en volgen van e-learnings. Het is een extra manier om nieuwe kennis en ervaringen op te doen en hiermee in snel tempo nieuwe kennis op te doen.

Tips om nog meer in zes weken tijd te leren:

1. Bedenk over welk onderwerp u meer wilt weten of wat u wilt leren;
2. Oriënteer u door een webinar te volgen die een inleiding vormt op het onderwerp of waarin u wordt bijgepraat door de expert op de ontwikkelingen;
3. Bepaal daarna of u deel wilt nemen aan een verdiepende cursus of congres van dit onderwerp;
4. Overbrug de tijd na het webinar tot de vervolgcursus door te lezen over het onderwerp;
5. U staat zelf aan het roer van uw leerproces. U bepaalt zelf het tempo van de stappen én de keuze van leermethoden.

Kennis opdoen via webinars: wie wil het niet?

Gebruikte literatuur:

Lally, P. ea. How are habits formed: Modelling habit formation in the real world, European Journal of Social Psychology, Volume 40, Issue 6, pages 998–1009, October 2010

Geschreven door Helma van den Berg
Manager Business Opportunities
SPRYG Real Estate Academy
helma@spryg.com