Elke twee jaar scherpen we onze ESG-criteria aan

Als eerste gebiedsontwikkelaar in Nederland met een ESG Score is VanWonen een partij die eind oktober niet kan ontbreken op het event ESG & Vastgoed NL 2024. Marcel de Ruiter, manager Duurzaamheid en Innovatie, over wat nodig is om de vastgoedsector duurzamer te maken.

Gepubliceerd op: 29 september 2023

VanWonen is een betrekkelijk jonge gebiedsontwikkelaar met een focus buiten de Randstad. VanWonen, begin 2017 ontstaan als verzelfstandiging van de Noordoost-Nederlandportfolio van AM, ontwikkelt anno 2023 een grond- en projectenpijplijn van duizenden woningen in steden als Eindhoven, Nijmegen, Arnhem, Zwolle, Groningen en Leeuwarden. Bij de Zwolse onderneming staat voorop dat de gebiedsontwikkelingen behalve betaalbaar vooral duurzaam moeten zijn, verklaart De Ruiter.

“Ons uitgangspunt is dat onze groei niet ten koste mag gaan van planeet en mensen. Twee jaar geleden heb ik daartoe een duurzaamheidsmanifest geschreven. VanWonen ontwikkelt sindsdien enkel energie-neutrale woningen met zoveel mogelijk circulaire en biobased-materialen. Voor leefomgevingen zetten we in op biodiversiteit, natuurbehoud en klimaatadaptie. Onze gebiedsontwikkelingen zijn bovendien inclusief, opdat iedereen – ongeacht leeftijd, beperking, sociale klasse of land van herkomst – er met plezier kan wonen en samenleven.”

Verantwoordelijke bedrijfsvoering
Voor zichzelf en zijn klanten wil VanWonen duurzaamheid meetbaar en inzichtelijk maken. “Daarom hebben we dit jaar Sustainalytics een ESG-audit  jaar laten uitvoeren. Deze internationale benchmark toetst in hoeverre onze bedrijfsvoering rekening houdt met milieu, mens en maatschappij, naast financiële parameters als rendement en risico. VanWonen scoort daarbij net onder het gemiddelde. Niet omdat onze projecten niet groen en duurzaam zijn, maar doordat we dingen die in Nederland vanzelfsprekend zijn – mensenrechten, goede arbeidsomstandigheden, etc. – niet in onze bedrijfsvoering hebben opgenomen.”

Minder staal en beton
Het voornaamste is dat VanWonen het steeds beter wil doen, stelt De Ruiter vast. “We zullen elke twee jaar onze ESG-criteria aanscherpen met telkens minder CO2-uitstoot en gebruik van staal en niet-duurzaam beton in onze gebiedsontwikkelingen. Deze zomer vol hittegolven, bosbranden en overstromingen laat eens temeer de urgentie zien. Niet alleen moeten we in Nederland de bebouwde omgeving hitte- en overstromingsbestendig maken. Ook heeft de bouw- en vastgoedsector als een van de grootste CO2-uitstoters en grondstoffengebruikers een grote verantwoordelijkheid om zijn projecten schoner, zuiniger en duurzamer te maken.’

Zelf past de ontwikkelaar de ESG-criteria in alle projecten toe. “Of het nu een bijna gereed project is als Hart van de Waalsprong in Nijmegen of prestigieuze nieuwe hoogbouwprojecten als Duet in Nijmegen en Vierlander in Eindhoven. In de Waalsprong hebben we groene hofjes gemaakt als ontmoetingsplekken, werkplekken gecreëerd voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, sociale en betaalbare huur- en koopwoningen gerealiseerd en voor elektrische deelmobiliteit gezorgd. In Duet en Vierlander passen we hergebruikt beton, dakbedekking en gevelmaterialen toe. Dankzij zonnepanelen op dak en gevels wordt Vierlander zelfs energieneutraal.”

Groene wetgeving
Hij verwacht veel van komende ESG & Vastgoed 2024 van SPRYG. “Ik hoop de deelnemers mee te nemen in mijn verhaal, zodat ze vol inspiratie zelf met ESG aan de slag gaan in hun eigen bedrijf. Ook wil ik ze laten inzien dat er nog veel laag fruit valt te plukken. Maak alle woningen energieneutraal, maar kijk ook naar de zonligging opdat het er ’s zomers niet te heet wordt. Bovenal moeten we schouder aan schouder staan en van elkaar leren. Wel is een gelijk speelveld in wet- en regelgeving nodig. Een groene woning is duurder dan een regulier huis. In deze lastige markt kunnen niet-duurzame ontwikkelaars daarvan profiteren. De CO2-beprijzing van traditioneel beton is een begin. Maar waar ik op hoop is een kabinet dat echt groene wetgeving gaat invoeren.”

Geschreven door Martijn van Leeuwen voor SPRYG Real Estate Academy

Marcel de Ruiter is een van de ESG-koplopers die spreekt op ons actuele middagcongres ESG & Vastgoed NL 2024. In 1 dag wordt u volledig bijgepraat. Bekijk hier het programma.

 

ESG & Vastgoed NL 2024

Wat houdt ESG precies in en wat is de impact op onze vastgoedmarkt? Hoe zet u een onderscheidende ESG-strategie neer? Dat leert u van topexperten op ons congres ESG & Vastgoed NL 2024. Bekijk het actuele programma hier:

Bekijk programma