De vier tips voor Smart Leren

Hoe was u als student? Studeerde u trouw iedere dag, zodat u gedurende een examenperiode achterover kon leunen en genieten van de vele tijd die u had? Of moest u als de examentijd aanbrak nog beginnen met studeren? De meeste mensen blijken tot die laatste groep te behoren. Vooral deze groep heeft veel aan de tips die hieronder volgen. Tips voor smart leren zodat u effectief bent met leren. Tips die ook de regelmatige student wellicht nog verrassen, dus lees deze blog, deel hem en vul hem aan met uw eigen tips.

Tip 1: Weet hoe concentratie werkt
Herkent u de volgende situatie? U zit bijna voor dat zware examen en u moet alle leerstof nog tot u nemen? U voelt de uitdaging met de tijd: iedere seconde, iedere minuut telt. Nadenken over het missen van een uur geeft helemaal stress.

Sommige mensen laten op zo’n moment zien dat ze echte doorbijters zijn: bijvoorbeeld Anna, die acht uur achter elkaar heeft gestudeerd gedurende een aantal dagen. Dat alles om zich goed voor te bereiden op het belangrijke examen. Of Fleur, die beweert dat ze een nacht doorgehaald heeft boven de studieboeken. De echte stoere verhalen zijn dan dat Fleur met deze werkwijze slaagt. Maar de werkelijkheid is meestal dat zowel Anna als Fleur zakken voor het examen of kantje boord slagen. Misschien stelt u dat teleur, had u verwacht dat deze verhalen beter af zouden lopen, Fleur en Anna hebben immers de uren gemaakt. Maar wat is er gebeurd met hun leerproces?

Ze hebben niet efficiënt gestudeerd. Ze zijn vergeten dat er een fatale beïnvloeder is die maakt dat uren achter elkaar studeren niet werkt. Die beïnvloeder is de concentratie! De studente die trouw haar uren maakt na de middag, die start om twaalf uur en stopt om zes uur ‘s avonds. Zij heeft al om half één te maken met een concentratie die sterk zakt. Maar ze gaat toch door tot zes uur ‘s avonds. Eigenlijk studeerde ze op deze manier maar 20 minuten. Het was beter geweest om te stoppen om 12.20 uur, om te voorkomen dat ze studeren gaat haten. De resterende vijf uur en 40 minuten die ze nog studeerde, zijn het bewijs dat de student een doorbijter is. Maar het levert haar in studieresultaat helemaal niets op. Ze was zichzelf aan het pesten. Uit onderzoek weten we ondertussen dat de meeste mensen maar zo’n 25 tot 45 minuten geconcentreerd kunnen zijn op de inhoud van een boek. Langer voor het boek zitten werkt niet: u neemt dan niets meer in u op. Maar wat moet u dan als de uren die u nog heeft gering zijn en de klok doortikt?

Wat dan wel? Tip 1: weet hoe concentratie werkt.
Uw concentratie kunt u zo’n 25 tot 45 minuten maximaal vasthouden. Bent u getraind, dan is 45 minuten mogelijk. Maar zit u nooit in de boeken, studeert u eigenlijk amper, dan is waarschijnlijk na 25 minuten de concentratie weg. Dus stop voortaan met studeren op het moment dat de concentratie zakt en neem een pauze. Daarna gaat u weer terug naar uw studie en start u opnieuw met 25 tot 45 minuten geconcentreerd studeren. Zorg er wel voor dat u niet uw bioritme doorbreekt, want dat zet uw zintuigen op scherp, waardoor u ineens de concentratie die u gewoonlijk aankunt ook niet meer volhoudt. Dus studeer niet gedurende de uren die u normaal slaapt of sport.

Een studiebreak van vijf minuten is meestal al genoeg. Dus doe wat leuks gedurende die vijf minuten (bel iemand, luister muziek, hol de trap op of oefen met een hoelahoep). Ga dan terug naar uw boeken en u zult merken dat de efficiëntie dan weer (bijna) 100 procent is. Hadden Anna of Fleur dit gedaan, dan waren ze veel efficiënter geweest, hadden ze meer effectieve uren gemaakt en zaken in zich opgenomen.

Beloon uzelf ook na het afronden van de studieavond. Geef uzelf een grote bonus. Een drankje, een bad, een moment voor uzelf óf juist met leuke andere mensen. Beloon uzelf na het werk, in plaats van dat u zich moed gaat indrinken voordat u gaat studeren. Door de kleine pauzes kunt u veel langer doorgaan als zonder de pauzes. En daarnaast, het meest belangrijke, u neemt de informatie in u op.

Tip 2. Een echte studieplek

Waar studeert u? Hebt u een echte plek waar u zich kunt concentreren? Een plek die u alleen maar gebruikt voor studeren? De meeste mensen studeren in hun slaapkamer, sommigen aan hun eettafel, sommigen op de bank of in hun bed. Enkelen gaan naar een bibliotheek. Er is te zeggen dat sommige plekken beter zijn dan andere.

Vaak als u in de slaapkamer studeert komt u in de verleiding om op bed te gaan liggen om toe te geven aan vermoeide ogen. Dit is logisch, want het eerste doel van een slaapkamer is slapen. Dit maakt dat u er ook slaperig wordt, ook al wilt u niet slapen. Maar het geldt ook bij de andere ‘studieplekken’ die ik hierboven noemde. Eerste doel van eettafel is eten, van de bank is ontspannen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de slaap-studiekamers op de campus van een universiteit afleiden van studeren. Men wil slapen in deze kamers in plaats van studeren. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het inzetten van licht de studenten kan helpen om toch op hun slaap-studiekamer efficiënt te leren. Door een bureaulamp aan te doen bleken de studenten beter te studeren. Wat ook erg goed werkte was het bureau wegdraaien van het bed, werken met een witte muur voor u, een leeg bureau met een bureaulamp die u aandoet als u start met studeren. Deze lamp werd uitgedaan als de concentratie zakte en de pauze startte. Gevolg was dat het efficiëntieniveau van de studietijd steeg. De testgroep had 1 kwartaal later 1 punt hoger als resultaat in vergelijking met de controlegroep. Uit dit onderzoek bleek ook dat multitasking niet werkt, dus muziek luisteren, zingen en studeren op hetzelfde moment werkt niet. Wilt u studeren, laat uw brein dan focussen op leren. Natuurlijk kunt u de radio als achtergrondgeruis aan hebben, maar focus u op het studeren. Neem dat als belangrijkste taak en niets anders!

Conclusie Tip 2: creëer uw eigen studieplek

Tip 3: Ben niet alleen actief, slaap op tijd
Wat u leert blijft beter hangen als u het op een actieve manier tot u neemt. Hoe actiever u bent, hoe effectiever. Herhaling is een manier om dit te doen. Leest u steeds hetzelfde boek of artikel en denkt u dat u daarmee de inhoud opneemt? Het kan werken, maar vaak is het niet genoeg of effectief genoeg. Beter is om het herhalen op een andere manier aan te pakken.

Hoe gaat u dit aanpakken? Kijk naar hetgeen u moet leren. Gaat het over een concept of is het simpelweg stampwerk, feiten? Alleen maar feiten leren is lastig, het is makkelijker om de samenhang te leren en te onthouden. Maar als die er niet is, dan zult u die zelf moeten maken. Daarvoor zijn allerlei technieken beschikbaar, die u via Google kunt vinden of door bijvoorbeeld het boek De Taalhecker van Gabriel Wyner te lezen. In dat boek krijgt u de methode van werken met flashcards uitgelegd. Een effectieve manier om de saaie rijtjes voor uzelf snel te leren én nooit meer te vergeten. Wie wil dat nu niet.

Om te ervaren hoe het werkt, hier een kleine opdracht:

Laat iemand 13 letters uit het alfabet opschrijven en ze daarna alle 13 hardop aan u voorlezen. Schrijf daarna op welke letters u onthouden hebt. Waarschijnlijk kunt u er maar 5 tot 9 opschrijven. Kijk nu naar de letters die er opgeschreven waren door de voorlezer. Rangschik ze anders zodat ze makkelijker in het gehoor liggen. Kunt u ze nu onthouden? Waarschijnlijk wel. Deze manier van werken maakt het beter te onthouden. Doet u dit ook met de woorden uit het rijtje: als u bedenkt wat u met woorden kunt, wat het oplevert, heeft het onthouden een veel beter resultaat. Door erover te denken, te associëren is het gemakkelijker te onthouden.

Bij concepten werkt het anders. Die moet u snappen wilt u ze blijven onthouden. Daarbij is het gemakkelijk om te testen of u het echt snapt. Echt begrijpen betekent dat u het concept zelf kunt uitleggen. Dan heeft u het gesnapt en zult u het niet snel meer vergeten.

Een andere manier van studeren kan zijn dat u met een aantal anderen een studiegroepje vormt. Daarbij kan iemand uit uw studiegroep u de uitleg geven over het concept dat u (nog) niet snapt. De uitleg van een medestudent past waarschijnlijk beter bij uw wereld, dan die van de leraar. En daardoor zult u het concept ook eerder snappen.

Werkt u met het onderstrepen of arceren van teksten in boeken? Dan is de vraag of u het concept dat u moet leren wel echt herinnert? of herkent u het concept? meestal is het herkennen. We halen herinneren en herkennen vaak door elkaar. Door de arceringen te herlezen, kunt u niet leren: u herkent het. Dat is onvoldoende als u een examen heeft en u zakt met alleen die manier van studeren voor het examen. De oplossing is actief leren, kijk per arcering of u het hebt begrepen, kijk dan een arcering terug en check of u die ook nog kent. Zo gaat u het boek door.

Bij leren gebruikt u de hypocampus voor consolidatie van wat u leert. Dit doet u onder andere tijdens het slapen, gedurende de fase die Rapid Eye Movement of REM-slaap heeft. Goed slapen is dus van belang, dan blijft wat u leert beter hangen. Volgens Lobdell is dit ook door onderzoek bewezen. U heeft REM-slaap nodig om te leren, heeft u die niet, dan herinnert u zich niets van hetgeen u meemaakte of geleerd heeft.

Conclusie tip 3: actief leren werkt beter, mits u ook goed slaapt

Tip 4: schrijf belangrijke dingen op
Actief zijn kan ook door goed te luisteren tijdens een college of voordracht én direct aantekeningen te maken van wat u hoort. Maar ga er goed mee om. Dus ga als de spreekbeurt is geweest, direct bekijken wat u heeft opgeschreven en vul het aan. Doe dit zo snel mogelijk nadat u het heeft opgeschreven, zodat u de nuances van hetgeen gezegd is nog scherp voor de geest hebt. Anders heeft u kans dat u uw eigen aantekeningen niet snapt en de details kwijt bent. Als u niet meer precies weet hoe zaken zitten, vraag dan aan uw studiegenoot of de leraar hoe het zat.

Actief zijn, kan ook betekenen dat u hetgeen u heeft geleerd hardop uitspreekt voor uzelf en eventueel voor anderen. Dat maakt dat u doorheeft welke delen u snapt, welke niet. Praat hardop, denken is intern praten, hardop praten is ‘echt’, het is niet abnormaal. Schrijf wat u geleerd heeft uit in uw eigen woorden, dat is sterk. 80% van de studeertijd is verbanden leggen, 20% is maar lezen.

Feiten herinneren? Denk nog even aan de opdracht bij tip 3, het slimste werkt u door zogenaamde flashcards of mnemonics te maken. Dat kan op vele manieren, denk aan:

– acroniemen (ezelsbruggetjes);
– gezegdes te koppelen aan wat u moet leren;
– interactieve plaatjes gebruiken, waarbij geldt dat hoe gekker het lijkt, hoe beter u het zult onthouden.

Conclusie tip 4: na maken van aantekeningen is nog extra tijd nodig om ze te perfectioneren

Hiermee ben ik aan het einde van de 4 tips gekomen. Heeft u nog tips? Deel ze dan met ons. Wilt u de tips liever in video terugkijken in plaats van de tips nog eens te lezen? Dat kan: hier is de link naar Marty Lobdell: ‘Study less, study smart’

Geschreven door Helma van den Berg, manager business opportunities SPRYG Real Estate Academy, helma@spryg.com