België en Nederland schreeuwen om extra zorgvastgoed

Zijn er grote verschillen tussen België en Nederland als het gaat om zorgvastgoed? Wat gebeurt er op het gebied van zorgvastgoed in België en in Nederland? We vergeleken deze markten en zagen opvallende dingen.

Vergrijzing zorgt voor grote behoefte
Zowel in België als Nederland hebben we steeds meer te maken met vergrijzing van de bevolking. Het percentage ouderen in de totale bevolking van Nederland is hoger dan in België. Begin 2018 was zo’n 18% van alle inwoners van Nederland ouder dan 65 jaar. In België lag dat percentage net boven de 13%. De toekomst ziet er voor beide landen hetzelfde uit: het aantal ouderen in de bevolking blijft flink stijgen tot 2030, waarna de groei van het aantal ouderen iets minder hard gaat. Deze groei zal in beide landen pas rond 2040 stoppen.

Groeiend tekort aan zorgappartementen
In zowel België als Nederland worden grote tekorten voorspeld aan zorgvastgoed. In België moet het aanbod in de komende 20 jaren met 28% (42.000 wooneenheden) groeien om aan de behoefte te voldoen. In Nederland is volgens CBRE’s Healthcare Report, nu al een vraag naar 32.000 vrije sector zorgappartementen, wat over 20 jaar vermoedelijk zelfs zal oplopen tot een tekort van 52.000.

Nederland: groeiende interesse van beleggers in zorgvastgoed
Als er zo’n toekomst is, dan is er vast en zeker veel vastgoed te ontwikkelen voor de zorgsector. In Nederland groeit de interesse van beleggers in zorgvastgoed sterk. In de eerste helft van 2018 werd ruim 345 miljoen in deze sector geïnvesteerd, blijkt uit CBRE’s onderzoek. Dit is 48% meer vergeleken met het eerste half jaar van 2017. In Nederland verkopen steeds meer zorginstellingen en woningcorporaties hun vastgoed om zich meer op hun core business te richten. Ook zijn er meer beleggers in de afgelopen periode actief geworden op dit gebied: in de eerste helft van 2018 waren er 25 beleggers actief in de Nederlandse zorgvastgoed, tegenover 11 in dezelfde periode vorig jaar. Van deze 25 beleggers is 30% afkomstig van over de Nederlandse grens, waarbij het zelfs in 40% van de gevallen gaat om Belgische beleggers.

België: zorgvastgoed biedt stabiele inkomsten
Kijken we naar België dan is er al jaren sprake van een grote interesse bij Belgische investeerders voor zorgvastgoed. Dit komt mede doordat er contracten voor lange periodes van 27 tot zelfs 30 jaar getekend worden met gebruikers. Investeren in zorgvastgoed wordt in België al jaren gezien als een veilige investering. België heeft grote zorgcomplexen, zodat de transactiebedragen hoger zijn dan in Nederland. De zorgvastgoedmarkt in België is zover ontwikkeld dat er zelfs sprake lijkt van verzadiging. Er zijn in het verleden veel transacties geweest, de markt lijkt verdeeld tussen een aantal spelers met veel ervaring. Logisch dat die investeerders hun ervaring nu inzetten voor activiteiten in Nederland. De vaste Belgische spelers voor zorgvastgoed hebben in de eerste helft van 2018 in België transacties getekend met waarden die hoger zijn dan die in Nederland. Via CBRE België weten we dat het om transacties gaat van resp. 27.0, 3.5 en 14.8 miljoen euro. In Nederland heeft een gemiddelde transactie een waarde van 7.0 miljoen euro.

Conclusie
Onze conclusie is dat de kansen in het zorgvastgoed blijven groeien in de komende jaren. Het is dan ook logisch dat de ervaren Belgische investeerders hun activiteiten ook richten op Nederland.

Geschreven door Helma van den Berg, SPRYG Real Estate Academy

Gebruikte bronnen:

CBRE Healthcare Report H1, Trends Nederlands Zorgvastgoed, groeiend tekort aan vrije sector zorgappartementen (juli 2018)

CBS Statline

CBRE Research Report, Elderly homes, senior living in Belgium (2018)