De vraag naar logistiek vastgoed is in 2018 in Nederland naar een recordhoogte gestegen

Vastgoedprofessionals schetsten op het event ‘Logistiek Vastgoed Nederland 2019’ van SPRYG Real Estate Academy een scherp beeld van de staat waarin de logistieke vastgoedmarkt op dit moment verkeert. 2018 was een topjaar, zo blijkt, maar een kentering ligt op de loer.

In een breder perspectief blijkt de logistieke expansiedrang van Hitachi en DHL in Zaltbommel geen uitzondering op de regel te zijn: de vraag naar logistiek vastgoed, liefst XXL en zo duurzaam mogelijk opgeleverd, is in 2018 in Nederland naar een recordhoogte gestegen. ‘Het afgelopen jaar is er in ons land zo’n 3 miljoen vierkante meter toegevoegd aan het aanbod van logistiek vastgoed’, stelt Wim Eringfeld, directeur van STEC, een economisch adviesbureau over vastgoed. ‘Die groei vormt een duidelijk contrast met de jaren daarvoor, toen het aanbod van logistiek vastgoed redelijk stabiel bleef. En in potentie impliceert die groei ook een risico, want een overaanbod van XXL-warehouses ligt op de loer.’

Volgens Eringfeld is de onstuimige groei voornamelijk te verklaren door de e-commerce markt die nog altijd flink in omvang toeneemt. Een andere oorzaak is de speculatieve bouw van warehouses, weet Eringfeld. ‘De markt trekt al weer een tijdje aan en het is weer interessant om daarop te anticiperen. Investeerders die een voorschot nemen op de verwachte groei door speculatief één of meerdere warehouses te realiseren, kunnen op dit moment relatief veel verdienen.’ Andere verklaringen voor de groei zijn volgens Eringfeld de nog altijd lage rentestand en de nog altijd heersende consolidatieslag in de markt.

Bron: Nederland Logistiek: Artikel Bewust Bouwen