Verduurzaming en Energiebesparing worden dagelijkse business

De overheid heeft gesteld dat kantoren in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Oftewel een Energie-Index van 1,3 of beter. De eisen zijn streng. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Waar liggen de kansen bij een verduurzamingsstrategie van kantoren? We vroegen het Selina Roskam. Ze is werkzaam als kennismakelaar Duurzame Utiliteitsbouw bij de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland (RVO).

In 3 jaar tijd van 20% naar 36%
Selina Roskam was in 2017 dagvoorzitter van de SPRYG-studiedag Verduurzaming Kantoren. Wat vindt u de belangrijkste ontwikkeling sindsdien? Roskam: “Het belangrijkste is dat er bij energiebesparing niet meer gekeken wordt welke maatregel we nemen, maar naar wat het werkelijke energieverbruik is. Je gaat continu energieverbruik meten en bent daardoor meer in control over het verbruik. Soms kun je zelfs energie besparen zonder extra te investeren, door bijvoorbeeld naar je schakelklokken te kijken. Deze focus zorgt ervoor dat gebouwen doen wat ze moeten doen.” In 2017 gaf Roskam aan dat 80% van de kantoren nog niet voldeed aan de normen van Energielabel C. Hoe zijn de scores nu? “Deze cijfers zijn nu beduidend beter.” vertelt Roskam. “Eind juni 2019 voldeed 36% van de kantoren. We zien de groei in groene energielabels hard toenemen. Maar Energielabel C is géén doel op zich. We zien dat de invoering van de eis van Label C de markt wakker heeft geschud. En dat is goed, want echt iedereen moet bewegen!”

Energiebesparingsplicht & eLoket
Naast de eis voor minimaal Label C in 2023 moeten kantooreigenaren ook voldoen aan de energiebesparingsplicht vanuit de Wet Milieubeheer. Deze plicht bestaat al meer dan twintig jaar en houdt in dat kantooreigenaren energiebesparende maatregelen moeten nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Sinds 1 juli 2019 is daar de informatieplicht bijgekomen. Met deze plicht moesten kantooreigenaren uiterlijk 1 juli 2019 rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben uitgevoerd. Om dat te kunnen doen, moet de eigenaar met de huurder(s) om tafel. Ze moeten samen maatregelen inventariseren en die dan melden bij het eLoket van de RVO.” Met deze registratie wordt een eerste schets gemaakt. “De omgevingsdiensten en gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de energiebesparingsplicht en informatieplicht en kunnen met het eLoket sinds 2 juli 2019 alle kantoorinformatie ophalen. Daarmee zijn er bij omgevingsdiensten en gemeenten betere data beschikbaar én hebben zij extra capaciteit gekregen. Doordat er budget is voor 2020 zullen de bezoeken toenemen.”

Bewustwording voor 2023
Gezien de nabijheid van januari 2023 wordt bewustwording steeds belangrijker. “We zien steeds meer aanbieders zich op dit gebied roeren. Zo zijn er bouw- en installatiebedrijven die er redelijk druk mee zijn. In een podcast van de Technische Unie hoorde ik dat er te weinig energielabel-adviseurs zijn. Dat zou ook een bottleneck kunnen worden. Uit recent onderzoek van Colliers bleek dat veel vastgoedeigenaren de businesscase niet rond krijgen. Maar in mijn ogen zijn de C-label eisen eenvoudig. Dit is nog maar het begin. Ik vraag me af hoe vastgoedeigenaren de businesscase benaderen. Hebben ze niet te hoge rendementseisen? De sprong naar Energielabel C is maar peanuts van wat er in de vastgoedwereld omgaat. Ik kan me voorstellen dat als je één klein pandje hebt het lastig is, maar niet als vastgoed je core business is.”

RVO geeft inzicht
Om de doelstelling van minimaal Energielabel C in 2023 te halen, gaat RVO meer inzicht geven in de energielabels. Roskam vertelt hier enthousiast over. “Als RVO hebben we een model gemaakt ter voorspelling van de energielabels. In een GIS viewer staan de uitkomsten van dat model en die gaan deze maand naar de omgevingsdiensten. We verwachten dat de GIS viewer motiverend werkt. Want als je ziet wat de buren doen, maak je mensen omgevingsbewust en komen ze eerder in actie.” Weet Roskam hoe omgegaan wordt met kantoren die Label C overstijgend wensen te werken (dus richting CO2-arm) maar dit nog niet kunnen realiseren voor 2023? Roskam is hier helder in: “Daar wil ik geen uitspraak over doen. Dit is een taak van de gemeenten, zij moeten actie ondernemen. Als je op 1 januari 2023 niet kunt voldoen aan de wetgeving dan moet je een goed verhaal hebben. Het bevoegd gezag beslist dan of er een dwangsom wordt opgelegd of niet. Dus ik zou op tijd in gesprek gaan met het gezag.”

CO2-reductie in 2030
Na 2023 komt de doelstelling van 49% CO2-reductie in 2030. Is die doelstelling reëel? “We zijn dit bij RVO nu aan het voorbereiden. In 2021 gaan we hierover publiceren. We zien de Nederlands Technische Afspraak 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ (de NTA 8800) als leidend. Daar koppelen we een getal aan waar gebouwen aan moeten voldoen. Nu gaat het alleen over kantoren, maar voor de doelstelling van 2030 gaat het over alle gebouwen. Dan gaan we kijken naar het theoretisch verbruik van kWh per vierkante meter, per jaar.”

Aanpak Verduurzaming Kantoren 2020
Donderdag 13 februari is Selena Roskam dagvoorzitter van de studiedag Aanpak Verduurzaming Kantoren 2020. “Op deze studiedag wil ik graag het urgentiebesef verhogen. Het energieverbruik moet echt naar beneden. Als je een duurzaam gebouw hebt, wil dat nog niet zeggen dat je het duurzaam gebruikt. Mijn advies is om een langetermijnvisie te ontwikkelen voor je vastgoedportefeuille. In de commerciële vastgoedwereld is dat er wel, want daar is het immers de core business. Maar wees ook voorbereid op de toekomst waar verduurzaming en energiebesparing de dagelijkse business worden.” Bekijk hier het programma van deze studiedag.

Geschreven door Helma van den Berg, SPRYG Real Estate Academy

Meer weten over de informatieplicht? Klik dan hier.