Onthaal

Inleiding

Philip Borremans, groepsmanager Organisatie & Ontwikkeling ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) is al sinds 2010 de enthousiaste en zeer deskundige moderator van deze studiedag. Hij opent de dag en neemt u mee in de doelstellingen van deze actuele studiedag.

Actueel overview: Ontwikkelingen, Invloeden & Tendensen

Prof. Steven Van Garsse, UAntwerpen, UHasselt en vice voorzitter Team of Specialists in PPS, geeft een recent overzicht van de ontwikkelingen in PPS-projecten. Hij neemt u mee in de meest actuele tendensen op Europees niveau en voor België in het bijzonder. U hoort diverse nieuwigheden, huidige invloeden, klassieke investeringen buiten begrotingsschuld, alternatieve financiering en actualia rondom ESR en ESCO’s.

PPS & Wet Overheidsopdrachten

De scheidslijn tussen een PPS en een overheidsopdracht is soms niet geheel duidelijk, maar verdient zeer zeker aandacht in verband met de Wet Overheidsopdrachten. Wat maakt een PPS? Hoe voorkomt u dat de samenwerking richting een overheidsopdracht verschuift, waarbij volledig andere regels gelden? Wat zijn de aandachtspunten? Dat verneemt u van Peter Allaert, founder en expert K&A Aanbestedingen.

Break

Fiscale voordelen & Aandachtspunten bij PPS

Een belangrijk aandachtspunt bij het uitwerken van PPS-projecten is de fiscale behandeling ervan. Dit vereist een integrale benadering waarin naast de bestuurs- en privaatrechtelijke dimensie ook voldoende aandacht gaat naar het fiscaalrechtelijke luik van het project. Kortom, het specifiek fiscale perspectief van waaruit PPS-projecten noodzakelijk moeten worden bekeken, houdt de mogelijkheid in tot opportuniteiten, die bij miskenning ervan worden mislopen. Stijn Vastmans, partner Tiberghien, toont u deze fiscale opportuniteiten.

Lunch

Financiering van PPS-projecten

Steven Benoit, business development director BAM PPP Benelux van Royal BAM Group, overloopt met u het proces om te komen tot debtfinancing met bijzondere aandacht voor de succesfactoren én valkuilen. Daarnaast geeft hij een overzicht van de potentiële financieringsbronnen voor PPS-projecten (DBFM-opdrachten) zoals projectobligaties, banken, fondsen en institutionele financiers. Hij neemt u mee in de belangrijkste aspecten met hun impact op de financiering:

  1. Do’s & dont's Publiek Private Samenwerking
  2. Financieringsvormen
  3. Nieuwe trends met impact op financiering, zoals duurzame energiebronnen en energie-efficiëntie

Alternatieve PPS-Financiering: Investeringsfondsen

Vanuit zijn ruime ervaring met alternatieve financiering voor PPS-projecten presenteert Anthony Logghe, partner Eubelius Advocaten, de verschillende juridische en contractuele structuren waarin een investeringsfonds of equity provider doorgaans wil investeren zoals bij een DBF, DBFM of DBFMO en gemengde gebiedsontwikkeling.

Break

Toekomst PPS: Heropleving via aangepaste Risico-Allocatie

Na jaren van verminderde activiteit, kan men nu terug spreken van een heropleving van de PPS-markt door o.m. een aangepaste risico-allocatie. Ivan Costermans, director PPP & Infrastructure Debt Advisory bij KPMG, neemt u mee in het succes van de Belgische PPS-sector. Hij vertelt wat juiste risico-allocatie inhoudt, welke partijen de beste controle over welke risico's hebben (inschatten, kwantificeren en verzekeren), de kosten-, winst- en risicoverdeling tussen partijen.

PPS in de Praktijk

Primeur: gebieds-PPS Rechteroever Nieuwpoort

De jachthaven van Nieuwpoort is een zeer ambitieus PPS-project. De jachthaven wordt ontwikkeld tot de grootste jachthaven van Noord-Europa. Rond het nieuwe dok komt een stedelijke ontwikkeling met onder meer 1.000 wooneenheden, horeca, handelszaken en jachthavengebonden bedrijvigheid. PMV is binnen deze gebiedsontwikkeling partner. Erwin Vrijens, head of real estate PMV, vertelt over deze zeer interessante gebieds-PPS en gaat in op de verschillende facetten van het gebiedsontwikkelingsproces.

Wrap up & Netwerkdrink

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Altijd als eerste op de hoogte.
Fill out my online form.

ORGANISATIE

Peter Schrijver MRE
Peter Schrijver MRE
Program Manager
Ingrid Baggerman
Ingrid Baggerman
Director Operations
Cathy Van Der Salm
Cathy Van Der Salm
Project Coordinator

VORMINGSUREN

#

6 RICS

Aangevraagd