RESIDENTIEEL
VASTGOED
BELGIE 2024

, ANTWERPEN

Terug naar editie 2024

2017

Impressie

De 4e editie Residentieel Vastgoed België stond onder kundige leiding van moderator Thomas de Jong (Cores Development) Met marktpartijen én overheden zijn de uitdagingen van de ontwikkeling van het residentieel vastgoed belicht met de tendensen en opportuniteiten op de markt.

Sfeerimpressie

We kijken terug op zeer een interessante en interactieve middag waar vanuit het Kabinet minister Joke Schauvliege het beleidsplan Ruimte Vlaanderen is toegelicht. Naast de ambitieuze en innovatieve projecten The Sax, Woonwal Kontich en Rinkkaai Gent, zijn actuele topics als duurzaamheid, PPS en kwalitatief verdichten aan bod gekomen. Uit het afsluitende Steden debat bleek dat gemeenten meer dan ooit open staan voor dialoog en de ontwikkelaars als partner in het proces beschouwen.

 

DE TERUGBLIK VAN THOMAS DE JONG

Thomas de Jong was moderator op Residentieel Vastgoed België 2017. Hij vertelt u graag over wat hij de highlights vond; en wat zijn beleving was van dit evenement.

ACTUELE TRENDS EN ONTWIKKELINGEN IN HET RESIDENTIELE VASTGOED!

Dit thema kan nooit los gezien worden van het kader waarbinnen gewerkt wordt en de opportuniteiten die dat met zich mee brengt.

Simon De Boeck van het kabinet van Minister Schauvliege, onder meer bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, lichtte het Witboek toe, dat recent werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering en een instrument is waarmee het ruimtelijk rendement moet verbeterd worden en het ruimtebeslag beperkt. Dit is hoognodig om ons dichtbebouwde land voor de toekomst te behoeden en biedt mogelijkheden naar verdichting, intensivering en verweving van de bebouwde ruimte.

De evoluties van de residentiele vastgoedmarkt werden onder de loupe genomen door Sebastien Verstraete van CBRE. Residentieel vastgoed is op vandaag nog steeds een interessante en behoorlijk veilige belegging, waarbij er werd ingegaan op de kerncijfers van verschillende steden in Vlaanderen en Brussel.

Vervolgens gaf Christophe Lenders ons een inzicht in de bijzondere wereld van de Publiek Private Samenwerkingen. Overheden grijpen steeds vaker terug op deze systemen en dit vormt intussen een belangrijk aandeel van de vastgoedmarkt. Gezien de strikte wetgeving en regulering dienen zowel de publieke opdrachtgever als de private deelnemer heel wat zaken in acht te nemen, teneinde de procedure correct te doorlopen en geen risico te lopen op onwettigheid.

Een tweede luik in deze studiemiddag zijn uiteraard de case-studies of drie voorbeelden van vernieuwende ontwikkelingen.

In Kontich, pal naast de E19 ontwikkelt Ward Van Gorp met Extensa een wijk die letterlijk afgeschermd wordt met “geluidswalwoningen”. Dit is de eerste toepassing in Vlaanderen van een model dat in Nederland al meermaals succesvol werd toegepast. We vernamen dat een geluidswal onderworpen is aan zeer specifieke berekeningen om een optimaal resultaat te bekomen. Op die manier werd aangetoond dat deze wijk een beter klimaat – zowel naar geluid als naar fijn stof – bekomt dan het centrum van Kontich.

Tijd voor een kijkje over de landsgrens en een project in Rotterdam. Bart van Breukelen van Synchroon tekent, onder het motto “met lef en liefde ontwikkelen” voor het project The Sax op de Wilhelminapier. Een dubbele toren van 150 m hoogte en 88.000 m² residentieel en hotel, kan alleen maar gebouwd worden als grote investeerders voldoende geloven in de markt. Vandaag is dat absoluut het geval, maar in de onzekere markt van amper 3 of 4 jaar geleden zou zo’n ontwikkeling niet mogelijk geweest zijn.

Ook in Gent gebeurt er bijzonder veel. Het project Rinkkaai is een wedstrijd van stad Gent, waarvan de winnaar het consortium Alides-Cores Development-Nacarat is. Ilse Mertens van Cores beschrijft het verloop van de procedure en op basis van welke vernieuwende duurzame maatregelen dit project de uiteindelijke laureaat werd. Het traject van overleg en inspraak was behoorlijk intensief, maar leidde tot een geoptimaliseerd resultaat, tussen de verwachtingen van de stad en de intenties van de ontwikkelaar.

De middag werd afgesloten met een panelgesprek met 3 steden die zich de afgelopen jaren verdienstelijk hebben gemaakt op het vlak van stadsvernieuwing. Kortrijks schepen Wout MaddensCarl Dejonghe, raadgever ruimtelijke planning van de stad Gent en schepen Kurt Claeys van Oostende wisselden van gedachten over stadsvernieuwing. Zijn discussieerden over hoe hun stad opnieuw aantrekkelijk gemaakt werd voor de bewoners. Door in te zetten op kwaliteit, door sturing en facilitering van projecten en oog te hebben voor toekomstige ontwikkelingen.

Een toekomst waarin de projectontwikkelaar als een belangrijke partner beschouwd wordt om de gedroomde vernieuwing van de stad mogelijk te maken.

Thomas de Jong
Chief Development Officer
CORES Development


Programma


Beoordelingen

Deze bijeenkomst is gemiddeld beoordeeld met: