VASTGOED RECONVERSIE 2022
Vastgoed Reconversie 2022
Dag 1
09:00
Onthaal
09:30
Alexander Maekelberg, Lead Business Development Urban Planning & Mobility Antea Group Belgium, begeleidt vanuit zijn expertise deze studiedag. Hij geeft een korte inleiding over reconversie van vastgoed en bespreekt de impact, opportuniteiten en de vooruitzichten voor de toekomst.
Waar is er momenteel veel leegstand en waar kunnen we leegstand nog verwachten? Wanneer is kiezen voor transformatie en het terug aantrekkelijk maken van vastgoed voor de eindgebruiker de juiste keuze? Hans Van Laer, Head of Marketing & Research en Vincent Gommers MRICS, Head of Valuation & Advisory van Ceusters, bespreken wat transformatie betekent en wat nodig is om succesvolle transformaties te realiseren. Naarmate de transformatiekansen toenemen, stijgt immers ook de restwaarde van leegstaand vastgoed. U hoort de ‘lessons learned’ en relevante onderwerpen zoals haalbaarheidsstudie, ontwikkelingspotentieel, realiseren optimale huuropbrengst, alsmede de marktwaarde en herontwikkelingswaarde van transformatieprojecten.


11:00
Break
11:20
U krijgt een overzicht van de meest relevante juridische actualia rondom reconversie: leegstand, tijdelijk gebruik en vastgoedtransformatie. Naast het toepasselijk wettelijk kader wordt u ook bijgepraat over de juridische constructies die het meest geschikt zijn voor u als ondernemer en uw project. Daarbij hoort u hoe u optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare juridische ruimte op zowel publiekrechtelijk als civielrechtelijk vlak.

Nancy Muyshondt, Senior Director Deloitte Legal – Lawyers, bespreekt de transformatie van vastgoed vanuit een fiscaal-financieel oogpunt. Zij gaat in op de fiscale stimuli van residentiële en niet-residentiële transformatieprojecten:
- afbraak en wederopbouw
- renovatie
- nieuwbouw of vernieuwbouw
Met aandacht voor de (veranderende) ‘rulingpraktijk’. Tot slot wordt kort ingegaan op enkele financiële en fiscale aandachtspunten rondom veranderende energiebronnen en -behoeften, zoals ‘energy as a service’, energiegemeenschappen en instap van institutionele beleggers (via ELTIF’s).

De financierings-behoefte bij transformatieprojecten richt zich in eerste instantie op de financiering van de (pre)ontwikkelingsfase. De financiering van transformatietrajecten kan uitdagend zijn. Wie financiert de ontwikkelaar tijdelijk tijdens de periode van transformatie c.q. renovatieperiode, wat is haar plaats in de vastgoedfinancierngscyclus en hoe past transformatie in de verduurzamingsvisie van banken? Wanneer is het financieren van te transformeren vastgoed aantrekkelijk voor banken? Koen Janssens MRE, Senior Account Manager Real Estate Finance KBC Real Estate, gaat in op deze problematiek en bespreekt de financiering van transformatieprojecten vanuit enerzijds het standpunt van de bank en anderzijds de risicoperceptie van banken.
12:40
Lunch
13:40
Stefaan Van Acker van Jaspers-Eyers Architecten bespreekt aan de hand van een zeer actueel transformatieproject de ontwerpaspecten bij herontwikkeling en transformatie. Wat zijn de opportuniteiten, uitdagingen en ‘lessons learned’?

Aan de hand van de herontwikkeling van het unieke karmelietessenklosster bespreekt Jeroen Vansteenkiste, architect omgevingsambtenaar Stad Brugge (expert in renovatietechnieken en monumentenzorg), de aanpak en aandachtspunten rondom reconversieprojecten. Denk aan het plaatsbezoek, voorbespreking, overlopen reconversieproces, vergunningsprocedure (inclusief bijzonderheden vanwege de UNESCO werelderfgoedstatus van de Brugse binnenstad). Kortom, wat is de visie en aanpak van reconversieprojecten van de Stad Brugge? Wat zijn de aandachtspunten en ‘lessons learned’?

Lode Waes, bestuurder CAAAP, bespreekt aan de hand van een aantal praktijkcases de kansen, aanpak en aandachtspunten rondom reconversie van beschermd erfgoed. Wat zijn de transformatiekansen? Hoe blaas je erfgoed nieuw leven in? En kan erfgoed gebruikt worden als inspiratiebron voor masterplan, buurtwerking en placemaking met als doel om erfgoed op gepaste manier te herbestemmen met aandacht voor maatschappelijke meerwaarde?
15:40
Wrap up & Netwerkdrink
Inschrijven
De kosten van deze bijeenkomst bedragen €849,- (excl. BTW) per deelnemer. Dit is inclusief uw lunch, consumpties en parkeerkaart.
Wij bieden een gereduceerd tarief van €749,- (excl. BTW) aan overheden, corporaties, zorgverleners, retailers en logistiekers. Graag als opmerking bij uw inschrijving vermelden! Hierop zijn geen andere kortingen van toepassing. Bent u onverwacht verhinderd? Dan kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Kosteloze annulering is mogelijk tot drie weken voor aanvang van de bijeenkomst. Daarna bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Annulering kan alleen per email.
Bent u onverwacht verhinderd? Dan kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Kosteloze annulering is mogelijk tot drie weken voor aanvang van de bijeenkomst. Daarna bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Annulering kan alleen per email.
Sprekers

Hans Van Laer
Ceusters

Vincent Gommers MRICS
Ceusters

Nancy Muyshondt
Deloitte Legal – Lawyers

Koen Janssens
KBC Bank

Jeroen Vansteenkiste
Stad Brugge

Lode Waes
CAAAP
Met wie kunt u netwerken?
Naar deelnemers





Erkend dienstverlener
