REGELGEVING MILIEU, NATUUR & VASTGOED 2023
Impact natuurregelgeving op uw vastgoedprojecten

Program Manager
Impact natuurregelgeving op uw vastgoedprojecten
In 1 dag geven topexperten u een actueel overzicht van de natuurwetgeving en de gevolgen voor uw vastgoedprojecten. U hoort het beleidskader, juridische actualia, ecologisch oogpunt, de vertaalslag naar uw vastgoedpraktijk en waardevolle ‘lessons learned’. Waar liggen uw opportuniteiten en aandachtspunten? Graag tot ziens!
Bestemd voor:
Deze studiedag is bestemd voor ruimtelijk beleids- en omgevingsambtenaren, ruimtelijk planners, milieucoördinatoren, promotoren, investeerders, eigenaars, architecten, aannemers, juristen, mobiliteitsadviseurs, energiedeskundigen en consultants.
Programma
09:00
Onthaal
09:30

Stefaan De Vlieghere, project manager TAUW Belgium, begeleidt vanuit zijn expertise deze studiedag en geeft een korte inleiding over de milieu- en natuurverplichtingen, risico’s en aansprakelijkheden voor alle partijen die bij vastgoed- en gebiedsontwikkeling betrokken zijn. Wat is de impact en waar liggen de opportuniteiten? Wat zijn de vooruitzichten voor de toekomst?

Joris Geens, advocaat Bestuurs- en Omgevingsrecht bij GSJ Advocaten, geeft een overzicht van het juridisch kader van de verschillende milieu- en natuurverplichtingen en aandachtspunten dewelke een omgevingsvergunningsaanvraag voor een vastgoedproject kunnen doorkruisen. Met extra aandacht voor de manier waarop vergunningsaanvragen opgebouwd moeten worden, rekening houdend met specifieke vereisten vanuit de milieu- en natuurwetgeving (zoals het natuurdecreet, bosdecreet en habitatrichtlijn). Denk aan de passende beoordeling, natuurtoets, soortentoets en stikstof. Evenals vegetatiewijziging en Milieueffectrapportage (MER). Joris gaat in op recente rechtspraak en werpt een vooruitblik op de toenemende aandacht voor natuurbescherming in het kader van het omgevingsrecht en vastgoed.

Peter Claus, ecoloog bij natuuradviesbureau Corridor, bespreekt via enkele praktijkvoorbeelden hoe vastgoedontwikkelingen kunnen vastlopen op de milieu- en natuurwetgeving en op welke manier er oplossingen met een positieve impact op de natuur mogelijk zijn. Daarnaast gaat hij in op hoe je als vastgoedontwikkelaar zelf de risico’s kunt beperken door vanaf de start van het project rekening te houden met de milieu- en natuurwet- en regelgeving.
11:00
Break
11:20

Hoe vertaalt u als ontwikkelaar, gemeente, aannemer, eigenaar en adviseur het milieu- en natuurbeleid en de natuurwetgeving naar uw vastgoedpraktijk? Dat hoort u van Dominique Cornelissen, senior advisor Natuurbeleid & Inventarisatie en Monitoring bij Antea Group Belgium. Hij bespreekt o.a. de stikstofproblematiek en de impact op de bouwprocessen. Daarbij gaat hij vooral in op de balans tussen economische afwegingen, natuurwetgeving en natuurregelgeving en de samenhangende kansen voor biodiversiteit bij actuele vastgoedontwikkelingen, zoals bij de inrichting van groene ruimte.

Het voldoen aan de milieu- en natuurwetgeving ligt onder een vergrootglas. Met handhaving door lokale overheden en Vlaams Minister Demir (handhaving) zien we een enorme verstrenging (met zelfs een ‘name and shame list’). Daarnaast zien we veel wijzigingen in milieurecht en regelgeving, zoals de recente uitspraak over bronbemaling. Door praktijkomstandigheden worden we vaak geconfronteerd met onvoorziene milieuregelgeving. Hoe kunt u daarmee omgaan? Welke actie moet u nu ondernemen? U krijgt een actueel overzicht van Jo Van Lommel, advocaat Milieurecht GSJ Advocaten.
12:30
Lunch
13:00

Johan Uytdenhouwen, senior juridisch expert van Overheidsbedrijf Lantis, bespreekt veruit het grootste en meest ambitieuze project ‘Oosterweelverbinding’, ofwel ‘werf van de eeuw’, waar vele kennisdomeinen samenkomen en samenwerken om een vlottere, veiligere, groenere en gezondere Antwerpse regio te creëren. Aan bod komen o.a. de omgevingsvergunning en de milieueffectbeoordeling binnen een dynamisch infrastructuur- en leefbaarheidsproject: gefaseerde vergunningverlening en de actualiteit van de milieueffectrapportage en haar natuurtoetsen. Wat zijn de ‘lessons learned’? Wat zijn de aandachtspunten bij natuur en vastgoed?

Wat is de praktijkaanpak van Stad Gent als het gaat om natuurinclusief bouwen met het in acht nemen van de natuurregelgeving? Hoe realiseert de stad haar duurzame ontwikkelingsdoelen? Edwin Verschelde, adjunct directeur Groendienst Stad Gent, bespreekt aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe men strategisch omgaat met de natuurwet- en regelgeving. Hoe wordt de unieke Biologische Waarderingskaart (BWK Gent) concreet toegepast? U hoort de ‘lessons learned’, opportuniteiten en aandachtspunten.

Hoe verbindt u ecologie met economie? Dat vormt de kern van deze unieke praktijkcase over de businesscase van het natuurinclusief ontwikkelen van een distributiecentrum. Daarbij wordt getoond dat het – ook financieel – rendabel is om te investeren in natuur bij vastgoedprojecten. De ontwikkelaar heeft dit zelfs tot een merk ontwikkeld. Jonne Velthuis, economoloog Flora & Fauna bij adviesbureau Rebel Group, laat u zien dat het ‘verwaarden’ van groen heeft geleid tot een dienst dat integraal onderdeel uitmaakt van het merk. Zonder dat dit tot een hoger huurniveau leidt.
15:00
Wrap up & Netwerkdrink
Impact & opportuniteiten milieu- en natuurwetgeving in vastgoed- en gebiedsontwikkeling
Erkend dienstverlener

Blijf up-to-date
Ontvang de nieuwste events en cursussen meteen in uw inbox
Coronaproof & Netwerkgarantie
Deze bijeenkomst organiseren wij veilig en coronaproof volgens de overheidsvoorschriften, zoals extra ventilatie. Met netwerkgarantie: wij verplaatsen dit event naar een nieuwe datum als de coronasituatie een fysieke samenkomst verhindert. U bent dus verzekerd van een optimaal netwerkevent.
Erkend dienstverlener
