HOOGBOUW BELGIE 2022
DINSDAG 13 SEPTEMBER 2022, ANTWERPEN
Hoogbouw Belgie 2022
Dag 1
12:30
Onthaal met netwerklunch
13:30

Prof. Sven Verbruggen, professor strategisch ontwerp en methodiek aan de Universiteit Antwerpen, verzorgt het moderatorschap van deze namiddag. Hij geeft een actueel overview van hoogbouw in België. Hoe ziet hoogbouw er volgens hem uit in de toekomst? Wat hebben we nodig om dit met elkaar te kunnen realiseren?

Hoe kan hoogbouw en activatie van de gebouwplint in het stedelijk weefsel gekoppeld worden aan stedelijke verdichting en de stedelijke, ruimtelijke kwaliteit? Hoe speelt hoogbouw daar een rol in? Aan de hand van projecten voor belangrijke stedelijke ontwikkelingspolen in Brussel (rond Zuidstation, rond Europese instellingen, Louisa- en Naamse poort) hoort u de visie van Guido Stegen, managing director bij Space Syntax Brussels.

Wat kan er door de complexe regelgeving nog doorgaan als ‘sustainable’? Wat zijn de nieuwste trends en ontwikkelingen? Het bouwen met hout en ‘groen beton’ zien we steeds meer. Zijn deze duurzame oplossingen ook toepasbaar voor hoogbouw? En als we kijken naar de technische kant van hoogbouw: welke technische uitdagingen en kansen zijn er? Bert Lemmens, consultant sustainable buildings van Arcadis, geeft u een inspirerende toelichting.

Frédéric Van der Planken, CEO van Whitewood, deelt zijn visie over de toekomst van hoogbouw met de mogelijkheden, uitdagingen en beste locaties. Welke uitdagingen komen we mogelijk tegen? Wat hebben we al geleerd van eerdere hoogbouwprojecten?
15:10
Break
15:50

Door corona zijn we kritisch geworden over onze woon- en leefomgeving. Een mooie mix van alle voordelen van wonen in een bruisende stad en de nabijheid van de zee is voor velen een wens. Aan de kust worden op dit moment SKY Towers (Oostende) en Lake District (Knokke-Heist) ontwikkeld. SKY Towers bestaat uit 8 gebouwen met een commerciële plint, kantoren, een hotel en 484 appartementen. De hoogste toren is maar liefst 100m hoog (oplevering gepland voor 2025). Lake District is 50m hoog en omvat 166 appartementen, een hotel en stedelijke plint met commerciële ruimtes. Bart Chielens, CEO Arcas Architects, presenteert deze hoogbouwprojecten met interessante ’tips and tricks’ en ‘lessons learned’.

Rotterdam is een stad zonder hoogtevrees, met op dit moment ruim 40 hoogbouwontwikkelingen. Emiel Arends, stedenbouwkundige en hoogbouwexpert bij Stadsontwikkeling Rotterdam, presenteert de Rotterdamse hoogbouwvisie die in 2019 is vastgesteld. In het centrum mogen gebouwen 250m hoog worden. Een toekomstig project is RISE: een herontwikkelingsproject van 1.300 woningen in 3 woontorens van ca. 250m, 150m en 100m hoog. De woningen moeten samen met een hotel, kantoren, horeca en maatschappelijke functies bijdragen aan een levendiger Hofplein en verdichting van de binnenstad. Daarnaast krijgt de stad 3 nieuwe gebieden waarin hoogbouw wordt toegestaan. Wat is de Rotterdamse kijk op hoogbouw? Hoe worden de locaties gekozen?

Stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele van Stad Gent geeft een update van de actualisatie van het beleidsplan, de inspiratienota en de hoogbouwvisie van Stad Gent. Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Is Stad Gent voldoende voorbereid op de komende klimaatmaatregelen voor 2030? Hoe kan hoogbouw bijdragen aan de nieuwe ontwikkelingen van de stad en wat zijn de aandachtspunten waarvan we kunnen leren voor in de toekomst? En hoe worden de locaties voor hoogbouw bepaald?
Stad Brugge heeft opdracht gegeven om een visie op te maken omtrent hoger bouwen in een delicate context van UNESCO werelderfgoed. Deze vernieuwde visie omtrent hoger bouwen in Brugge werd op 20 juni 2022 goedgekeurd. Hoe is de visie tot stand gekomen? We bespreken de kansen, risico’s en uitdagingen voor de werelderfgoedstad en de toekomst van hoger bouwen. Waarom kan hoogte een oplossing zijn? Is het hoger bouwen haalbaar zonder de authentieke stad te schaden en wat kunnen andere steden hiervan leren? U hoort Dries Van Den Broucke, diensthoofd Beleid en Ontwerp binnen Cluster Omgeving Stad Brugge. Hij neemt u mee in het algehele proces in aanloop naar deze visie voor de stad.
Wat zijn de kansen en uitdagingen van hoogbouw-woontorens met ‘mixed-use’ in diverse steden? Wat zijn de financiële risico’s? Hoe hoog gaan we dan bouwen? Wat is het omslagpunt tot waar het financieel haalbaar blijft? Hoe gaan verschillende steden hiermee om? Hoe koppelen we hoogbouw en groen? Gaan we gezinswoningen stapelen of houden we een mix van wonen, kantoren en cultuur? En wáár gaan we dan bouwen? Hierover gaan we in gesprek met onder meer:
- Kurt Claeys, Schepen van Ruimte en Wonen Stad Oostende
- Nick Bila, operationeel directeur van Triple Living
- Frédéric Van der Planken, CEO van Whitewood
- Peter Vanden Abeele, Stadsbouwmeester Stad Gent




17:30
Wrap up & Netwerkdrink
Inschrijven
De kosten bedragen €649,- (excl. btw) per deelnemer. Dit is inclusief uw lunch, consumpties en parkeerkaart.
Wij bieden een gereduceerd tarief van €549,- (excl. btw) aan overheden, zorgverleners, retailers en logistiekers. Graag als opmerking bij uw inschrijving vermelden! Hierop zijn geen andere kortingen van toepassing.
Kosteloos vervangen
Als u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich altijd kosteloos laten vervangen door een collega, mits tijdig aan ons doorgegeven. Kosteloze annulering is mogelijk tot drie weken voor aanvang van de bijeenkomst. Daarna bent u het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Annulering kan alleen per email.
Erkend dienstverlener

Sven Verbruggen
Universiteit Antwerpen

Guido Stegen
Space Syntax Brussels

Bert Lemmens
Arcadis

Frédéric Van der Planken
Whitewood

Bart Chielens
Arcas Architects

Emiel Arends
Stadsontwikkeling Rotterdam

Peter Vanden Abeele
Stad Gent

Kurt Claeys
Stad Oostende

Nick Bila
Triple Living
Met wie kunt u netwerken?
Naar deelnemers








Erkend dienstverlener
