Onthaal met netwerklunch

Welkom en Inleiding

Onder leiding van Guy Rietens, partner Retail Agency Cushman & Wakefield, kijken we naar de actuele en toekomstige ontwikkelingen in de Food & Beverage (F&B) sector en de impact daarvan op retailvastgoed.

Keynote: Internationaal overview F&B-sector

Het afgelopen decennium is de wereldwijde Food & Beverage-markt flink gegroeid. Dit resulteert in duizenden extra verkooppunten in winkelgebieden. Ook in vierkante meters is de F&B sector de grootste stijger in de retailmarkt. Catherine Stevenson, associate of EMEA Cross Border Leisure and Retail Services bij Cushman & Wakefield, spreekt over de trends en ontwikkelingen op internationaal niveau. Engelstalige presentatie!

VAN PLACE TO BUY NAAR PLACE TO BE

Food courts in City 2 en Westland Shopping Center

Veel exploitanten van winkelcentra bieden meer ruimte aan F&B om de huurdersmix te diversifiëren en de verblijfstijd te verhogen. City 2 in Brussel wordt momenteel volop gerenoveerd door eigenaar en beheerder AG Real Estate. In het winkelcentrum van 36.000 m2 wordt Food & Beverage geclusterd op niveau Metro, waarbij de nieuwe foodcourt EATS zal bestaan uit een mix van 20 enseignes en meer dan 400 zitplaatsen. Sam Perneel, head of asset management Retail AG Real Estate, vertelt over de transformatie van City 2 als ook over de gelijkaarde keuzes voor het Westland Shopping Center.

WOLF, Brussels Food Market

De Chambonsite aan de Wolvengracht in Brussel is getransformeerd tot nieuwe stadswijk. Voor de invulling van de voormalige lokettenzaal kiest Group Haelterman en Choux de Bruxelles voor een food hall van 2.650m2: WOLF. Deze Food Market moet in totaal plaats bieden aan 800 mensen, die terecht kunnen in 16 restaurants, een biomarkt, een chocolatier, een patissier en een micro-brouwerij. Sebastiaan Van de Voorde, business development bij Group Haelterman, spreekt over de aankomende opening en de toegevoegde waarde van deze eerste markthal in het centrum van Brussel.

Break-out: excursie Gare Maritime

Ward Van Gorp, chief development officer Extensa Group, geeft u een exclusieve tour door het nieuwe Gare Maritime. Deze voormalig stationshal van ruim 75.000m2 wordt op dit moment omgebouwd tot een ‘overdekte stad’ met onder meer winkelruimtes, een versmarkt, een foodhal en urban farming. De eerste opleveringen zijn eind september.

Delhaize geeft herbestemming aan Gentse Sint-Annakerk

Na negen maanden onderhandelen zijn stad Gent en winkelketen Delhaize tot een akkoord gekomen rond de herbestemming van de Sint-Annakerk. Voor het eerst in Vlaanderen komt een winkel in een kerkgebouw. Boven op het oxaal, waar het orgel staat, komt verder een wijnbar en achter het altaar een restaurant met een terras. Eva Van Waes, expansion director Ahold Delhaize, spreekt over de restauratie en de invulling van foodconcepten voor de kerk.

FORMULEFLITSEN

Belgische Expansieplannen KFC

De Amerikaanse fastfoodformule Kentucky Fried Chicken komt naar België. Benelux Food Group sloot een licentie met KFC voor de opening van 40 restaurants in Vlaanderen en grootstedelijk Brussel de komende 5 jaar. De eerste vestiging is inmiddels aangekondigd en wordt geopend in Wijnegem Shopping. Mathé Heeren, bestuurder Benelux Food Group, spreekt over de plannen.

Albert Heijn opent nieuwe vestigingen

Peeters-Govers is de grootste franchisenemer voor Albert Heijn in België. Onlangs werden verdere expansieplannen aangekondigd. Er wordt gedacht aan bijkomende vestigingen in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Jan Peeters, zaakvoerder Peeters-Govers, spreekt over het winkelconcept en locatie-eisen voor nieuwe vestigingen.

Nieuwe formule: Joe & The Juice

De bekende Deense sappen- en koffieketen Joe & The Juice is in 15 jaar uitgegroeid naar 300 vestigingen. Binnenkort wordt de eerste zaak in het centrum van Antwerpen geopend. Rasmus Andersen, partner en director Joe & The Juice, spreekt op ons seminarie over het gezonde F&B-concept en neemt u mee in de ambitieuze expansieplannen voor België. Engelstalige presentatie!

F&B PLACEMAKING

Food in de stad: Quartier Bleu Hasselt

Chateaux Real Estate en Matexi realiseren samen met de Stad Hasselt het nieuwe stadsdeel Quartier Bleu in de Hasseltse Kanaalkom. Dit project omvat acht volumes met appartementen, winkels, restaurants en bistro’s. Er is een socio-economische vergunning voor dit project. Daarmee is er groen licht om 22.000 m2 winkels en 3.000 m2 horeca in te vullen. "Dit cluster van F&B-concepten belooft een aantrekkingspool te worden als nieuw verblijfsgebied voor de stad." vertelt Philippe Onclin, bestuurder Chateaux Real Estate.

Topgesprek: F&B Placemaking

De experten gaan aansluitend met elkaar in gesprek over de waarde die Food & Beverage concepten toevoegen aan winkelgebieden. We gaan in gesprek met:

  • Rik Dehollogne, Stad Hasselt, schepen Lokale Economie & Centrummanagement
  • Jan Boots, bestuurder CityD
  • Philippe Onclin, bestuurder Chateaux Real Estate

Wrap up & Netwerkdrink

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Altijd als eerste op de hoogte.
Fill out my online form.

Hoofdsponsor

ORGANISATIE

Wendy-Kristy  Hoogerbrugge
Wendy-Kristy Hoogerbrugge
Program Manager
Louisa Rubino
Louisa Rubino
Project Coordinator
Ingrid Baggerman
Ingrid Baggerman
Director Operations

#