DECREET
COMPLEXE
PROJECTEN 2017

DECREET COMPLEXE PROJECTEN 2017

DONDERDAG 29 JUNI 2017

Terug naar editie 2017

Editie 2017

Impressie

Een vijftigtal geïnteresseerden verzamelden op 29 juni om inzicht te krijgen in de stand van zaken van complexe projecten. David Stevens van het team complexe projecten van de Vlaamse overheid opende met de leerpunten van de acht projecten waarvoor momenteel reeds een startbeslissing is genomen. De geïntegreerde aanpak in één procedure, de focus op het proces, de brede samenwerking tussen actoren en de formele en informele participatie staan centraal in elk van de 10 lopende projecten.

Sfeerimpressie

Nieuwe aanpak en instrumenten
Jean-Christophe Beyers schetste het regelgevend kader en de vernieuwende aanpak van complexe projecten. Dan was het woord aan drie sprekers die de relatie tussen de manier van werken van complexe projecten en een aantal sectorale instrumenten vorm gaven. Hendrik Schoukens deed dat voor het thema natuur en de m.e.r.-regelgeving, Koert David voor het thema onroerend erfgoed en Isabelle Larmuseau voor het instrument omgevingsvergunning.

Sociaal maatwerk
In de namiddag opende Hella Rogiers met een inspirerende presentatie over participatie. Controle houden over een proces is een illusie. De juridische en bouwtechnische complexiteit kunnen vanuit een vast kader benaderd worden. Maar de sociale complexiteit vereist maatwerk. Cruciaal is de keuze voor een neutrale trekker, die wordt ondersteund door een multidisciplinair team dat het project beschouwt als een gezamenlijke opdracht. Een open proces en brede dialoog met de burger als externe expert is de basis van de samenwerking binnen een geïntegreerd verhaal en zorgt voor een shift van controle naar vertrouwen.

In de praktijk
Vervolgens brachten Veerle De Bock voor het complex project van de leefbaarheid van Klein-Rusland, Rob Krabbenborg voor de stationsomgeving Geel en Paul Robbrecht voor het vrachtverkeer Rumst een praktijkgetuigenis. Hun leerervaringen brachten de aanpak van complexe projecten tot leven en toonden helder aan dat processen niet lineair en statisch verlopen.

Vertrouwen op peil houden
Als trekker en projectteam is het een flexibel zoeken naar maatwerk oplossingen om het vertrouwen bij alle actoren op peil te houden en de coproductie continu in te passen in de procedure. De uitdaging bestaat erin om het soms technische jargon begrijpbaar te maken voor alle betrokkenen, kwetsbare groepen extra aandacht te geven en de inbreng vanuit de verschillende participatiemomenten levend te houden gedurende het proces.

Goed partnerschap
Een goed partnerschap wordt gebouwd op transparantie over de verwachtingen, helderheid over de grenzen en een positieve bril bij de betrokkenen. De interactie tussen de sprekers en de zaal toonde aan dat er interesse is om de aanpak van complexe projecten ook voor nieuwe publieke én private projectideeën in te zetten.


Komende events

Loading events Agenda wordt geladen.

Komende cursussen

Loading events Agenda wordt geladen.

Blijf up-to-date

Ontvang de nieuwste events en cursussen meteen in uw inbox