Print Friendly and PDF

Onthaal met netwerklunch

Inleiding door moderator

De vastgoedmarkt heeft veel spelers, een uitgebreid juridisch kader en veel transacties die niet altijd volledig transparant zijn. Deze markt leent zich dus uitstekend voor Blockchain. Prof. Maka De Lameillieure, director Competence Centers Antwerp Management School (AMS), geeft een inleiding op Blockchain. Met het hoe en waarom worden toekomstperspectieven aangehaald en gaat zij in op de registratie van vastgoed via Blockchain en de impact op kadaster, FOD, banken en notariaat.

Veranderingen door Blockchain

Roel Verhaert, ere-stadssecretaris Antwerpen, schreef twee toonaangevende boeken over Blockchain. In zijn presentatie licht hij de potentiële kracht van de Blockchain-technologie toe voor de overheid, alsook de impact van deze nieuwe technologie op de samenleving, alsmede op de vastgoedsector. Daarbij gaat hij netelige kwesties niet uit de weg. Hiermee opent hij onze ogen voor wat er bezig is in het buitenland en breekt een lans voor een intense samenwerking met onze Noorderburen.

Impact op vastgoedtransacties

Karel Winderickx, advisor Management Consulting Global Asset Management Competence Center KPMG, bespreekt de impact van Blockchain op vastgoedtransacties. Aan de hand van diverse initiatieven van Blockchain en Real Estate wereldwijd laat hij inzien welke invloed de Blockchain-technologie op vastgoedtransacties en de Belgische vastgoedsector kan hebben.

Break

Blockchain in vastgoedbeheer & onderhoud

Met de vastgoedoverdracht wordt nog vaak dubbelwerk gedaan: informatie wordt opgeslagen in eigen systeem en wordt niet gecommuniceerd. Tijdens zijn presentatie laat Kees van Iwaarden, ceo LOEK!, u vanuit een ander perspectief naar vastgoedprocessen kijken. Hij vertelt hoe we ‘smart contracts’ kunnen inzetten, zodat we een gebouw naar een digitale zelfstandige entiteit kunnen transformeren. Hierdoor kunnen verhuur- en onderhoudsprocessen een stuk soepeler en sneller verlopen.

"Tokenization of Assets" op Vastgoedbeleggen

De Blockchain-technologie kan grote impact hebben op de wijze waarop onroerend goed wordt gefinancierd, zowel op objectniveau als op portefeuilleniveau. Bloqhouse doet een pilootproject rondom beleggen in vastgoed. Jeroen Hesp, research analyst van Bloqhouse gaat in op de impact van de zogenoemde ‘tokenization of assets’.

Kritische blik vanuit financiële sector

Hoe kijkt een bank naar Blockchain en de toepassingen ervan in vastgoed? Koen Vingerhoets, project coördinator Blockchain & Digital Transformation Belfius, gaat op boeiende wijze in op deze ontwikkelingen. Daarbij bespreekt hij het standpunt vanuit de bank en haar risicoperceptie. Ook toont hij hoe banken nu al inspelen op Blockchain.

Wrap up & Netwerkdrink

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Altijd als eerste op de hoogte.
Fill out my online form.

ORGANISATIE

Peter Schrijver MRE
Peter Schrijver MRE
Program Manager
Sherryl Kazmi
Sherryl Kazmi
Project Coordinator