Succesvolle Foodmarket verhoogt waarde van pand

Foodmarkets, we zien ze overal verschijnen. Waar liggen de opportuniteiten voor de vastgoedwereld? We vroegen het aan Sebastiaan Van de Voorde, business development bij Group Haelterman, mede-verantwoordelijk voor de ontwikkeling van WOLF (Brussels Food Market) dat eind oktober 2019 zijn deuren opent.

De wekelijkse markten op dorpspleinen verdwijnen steeds meer. Zijn foodmarkets te vergelijken met die gewone markten? Van de Voorde antwoordt ons stellig: “Nee, ze zijn zeker niet vergelijkbaar met de handelsmarkten van het dorpsplein. Een foodmarket is een horecaconcept, een bestemming om eten te kopen voor thuis of om ter plekke te nuttigen. Het is een ervaring.”

Succesformule
Op de vraag ‘wat foodmarkets waardevol maakt’ weet Van de Voorde direct antwoord op te geven. “In België heeft de traditionele horeca het lastig. De winstmarges staan onder druk, terwijl een deel van de consumenten vaker liever thuis eet. Daarbij zijn een aantal factoren van groot belang.” vervolgt Van de Voorde. “Dat foodmarkets succesvol zijn komt onder meer doordat ze toegankelijk zijn. Er is een interessante prijzenrange. Zo kun je al voor 5 tot 7 euro wat eten, terwijl er ook premium food te koop is voor hogere prijzen. En de keuze is ruim: van pizza tot sushi en Franse tot klassiek-Belgische keuken. Het is allemaal op één locatie te krijgen. Daarnaast is het vaak op een locatie met een verhaal. Bijvoorbeeld een oude tramremise (Amsterdam), of een koekjesfabriek (New York) of zoals bij ons in Brussel een bankgebouw. Een deel van het succes is dus te verklaren vanuit storytelling.

Bijkomend voordeel voor horecaondernemers is dat zij minder kosten hebben in een foodmarket doordat ze er staan met één of twee koks en er zelfbediening is. Dat scheelt al snel aanzienlijk in de personeelskosten. Het is een win-win voor zowel consument als horecaondernemer.”

Impact foodmarket op vastgoedwaarde
Op de vraag waarom een foodmarket interessant is voor een belegger of eigenaar is Van de Voorde helder: “Het gaat altijd om een locatie vanaf 2000m2. Dit zijn in de praktijk vaak ruimtes die lastig te verhuren zijn. De locaties liggen op een destination locatie, dus niet een A2 locatie. Een mooi voorbeeld is de foodmarket Mercato Metropolitano in London. De ontwikkelaar van dat project vraagt aan de foodondernemers géén huur. Dit doet hij omdat hij weet dat de appartementen boven de foodmarket in waarde stijgen door de goede foodmarket. Dat maakt dat de toegevoegde waarde van de foodmarket op het gehele gebouw afstraalt. Een ander voorbeeld is de Time Out Markt in Lissabon. Om bij deze markt te komen moet je met de tram reizen. De foodhal trekt veel mensen en staat in de top vijf van toeristische plekken van Lissabon.”

Kritische massa
“Deze groei betekent echter niet dat er ruimte is voor een onbeperkt aantal foodmarkets. Zo zie je dat er in Kopenhagen vier foodmarkets zijn. Daar kan dat omdat er voldoende volk en traffic is. Want er moet wel een kritische massa zijn om het rond te krijgen.” Van de Voorde vervolgt: “Er is dus een kritische massa op het gebied van mensen, maar ook de locatie is kritisch. Het gaat om veel vierkante meters, die liefst buiten het centrum liggen. En dan moeten er ook nog een flink aantal foodaanbieders zijn. Dat kunnen restaurants, artisanals en winkels zijn. Zo komen er in Brussel in ons concept wel 16 restaurants, een biomarkt, een chocolatier, een patissier en een micro-brouwerij. Het maakt dat je ziet hoe eten gemaakt, gekocht en geconsumeerd wordt.”

Unieke Beleving
Van de Voorde vindt iedere foodmarkt uniek. “Wij gaan in Brussel voor twee dingen: authenticiteit en digitalisering. We hebben een oud bankgebouw als pand. Daarbij blijven we in lijn met de bouw en gebruiken de restaurants ook de oude bankloketten. Ook is de inrichting aangepast aan het verleden van het gebouw. Verder werken we met lokale ondernemers die vaak al twee of drie restaurants in de stad hebben. We hopen dat dit maakt dat de aanloop goed op gang komt. Daarnaast gaan we voor digitalisering. Dat betekent dat we volledig cashloos werken. Je bestelt via de website of app en betaalt dan ook daar. Of je betaalt in de foodmarket aan het loket. Hiermee streven we naar de beste user experience.“

Goede balans
Met het oog op de verdere ontwikkelingen zullen niet alle foodmarkets het overleven in deze situatie. “Nee, dat zeker niet. Zo is de foodmarket Holy Food Market in Gent onlangs failliet gegaan. Wil je zo’n concept draaiend krijgen, dan moeten zowel de soft als hard skills goed zijn. Dat gaat van strategie tot operationele zaken. Het is een echte expertise. Het is van belang dat je de juiste partners kiest. Is er een schakel die niet meedoet, dan straalt dat af op de totaliteit.”

Food Retail Vastgoed België 2019
Sebastiaan Van de Voorde spreekt op 16 oktober tijdens het seminarie Food Retail Vastgoed België 2019 van SPRYG Real Estate Academy. Hij presenteert de laatste plannen van Foodmarket Wolf en kijkt naar interessante ontwikkelingen en trends in de markt. “Het belangrijkste is dat we elkaar inspireren. Maar als je samen ontwikkelt zoals bij een foodmarket, wordt het voor verschillende partijen interessanter. Ik ben benieuwd of we elkaar kunnen inspireren en motiveren voor nieuwe locaties.”

Geschreven door Helma van den Berg, SPRYG Real Estate Academy