Belgische Nationale Loterij opent winkels

Waarom doen we graag mee aan loterijen? Het eerlijke antwoord: omdat we steeds weer dromen van het winnen van de hoofdprijs! En dat die droom leeft bij heel veel mensen blijkt uit de sterke resultaten die de Nationale Loterij jaar na jaar neerzet, ondanks de toenemende concurrentie.

In 2018 kondigde de Belgische Nationale Loterij het plan aan om eigen winkels te starten. Inmiddels is het begin 2019 en zijn er winkels geopend in Luik, Antwerpen en Gent. SPRYG Real Estate Academy sprak met Jannie Haek (CEO) en Filip De Koster (domain manager sales) over deze nieuwe ontwikkeling om te ontdekken wat de Nationale Loterij op de Winkellocatiemarkt België 2019 zoekt.

Evolutie en breder distributienetwerk
Waarom wil de Nationale Loterij eigen winkels openen? Jannie Haek legt uit: “De winkels maken deel uit van een logische evolutie in onze ontwikkeling. Tot zo’n 5 à 6 jaar terug verliep de distributie van de Nationale Loterij hoofdzakelijk via krantenwinkels die gespecialiseerd waren in pers-, tabak- en loterijproducten. De sector van krantenwinkels kende de voorbije jaren, onder andere door de digitalisering van pers en de ontradingscampagnes voor tabak, een heel moeilijke periode. Dit leidde tot een forse daling van het aantal krantenwinkels en tot een daling van het aantal bezoekers in de overblijvende krantenwinkels.”

“De afgelopen 5 jaar drong zich een eerste noodzakelijke evolutie op en moest de Nationale Loterij op zoek naar een breder distributienetwerk. Onze klassieke retailpartners werden aangevuld met distributie in tankstations en supermarkten. In dit kanaal heeft ons aanbod echter een minder prominente rol en is het moeilijker om een even sterk engagement te bereiken als de betrokkenheid die leeft bij krantenwinkels.”

De Koster: “De wensen van de consument evolueren en hebben impact op onze distributie. We hebben een grote behoefte om ons verhaal te brengen. Het bereiken van de consument is al belangrijk, maar wordt steeds belangrijker.”

Lottery Centers
Dit is één van de redenen waarom is besloten om eind 2019 een aantal zogeheten ‘Lottery Centers’ te hebben. De eerste drie openden afgelopen december haar deuren: Gent, Antwerpen en Luik. Dat was een logisch moment. De spelers kunnen namelijk reeds enkele jaren terecht in pop-up stores voor hun eindejaarslot aankopen.

De Koster vertelt enthousiast verder: “De Lottery Centers gaan verder dan het traditionele verkopen. De focus ligt dus niet op de salesactiviteiten. We willen onze eigen omgeving gebruiken als testlabo en experimenteren met nieuwe verpakkingen, nieuwe producten en nieuwe concepten. De centers zullen ook een contact- en opleidingspunt worden voor alle (nieuwe) medewerkers van de Nationale Loterij en onze spelers kunnen er ook terecht om de winnende tickets te innen.”

“Voor ons is de locatie van onze Lottery Centers erg belangrijk. Een vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de auto is hierbij van belang. Verder spelen een mooi en verzorgd straatbeeld en consumenten traffic een grote rol. We zijn dan ook heel blij met de locaties in het centrum van Gent, Antwerpen en Luik.” Jannie Haek voegt hieraan toe: “Als je onze wensen vertaalt dan gaat het om de ‘Time Squares’ van de provinciehoofdplaatsen.”

Omnichannel
De meeste bedrijven investeren in e-commerce en maken winkels minder belangrijk. De Nationale Loterij wil bewust beide ondersteunen. Wat is de reden hiervan? Haek: “Onze visie is helder. We geloven in omnichannel; E-commerce en retail zijn complementair aan elkaar. We kennen het gedrag van onze spelers en weten dat veel klanten zowel op het digitaal platform spelen als in de retail. Daar zijn waar onze spelers zijn, is zowel voor ons belangrijk als voor onze spelers. Daarnaast is het goed dat we in de Lottery Centers onze waarden kunnen uitdragen. E-commerce is snel, in retail kan je je klanten echt leren kennen, hun noden en wensen.”

Goede doelen
Zijn de goede doelen die u steunt wel gebaat bij deze verandering? Zij zullen denken dat ze door uw investeringen een lagere gift van u krijgen. Haek: “Wij moeten voldoen aan vaste afspraken. Dat betekent dat we 320 miljoen aan de maatschappij en goede doelen uitkeren, op een omzet van 1,3 miljard euro. Daarnaast is ook vastgesteld welk percentage van onze omzet er maximaal naar kosten mag. De Lottery Centers zijn een nieuwe schakel in de communicatie rond onze maatschappelijke rol en het belangrijke aandeel van onze spelers daarin.”

De Koster vult aan: “Winnaars van grotere bedragen nodigen we graag uit in onze Lottery Centers. Het is daarom belangrijk dat ze verspreid zitten over het hele land en op goed bereikbare locaties.” Haek: “We willen het moment van winnen en de hele beleving die daarbij komt aangenaam maken voor onze spelers. Op die manier creëren we samen met onze winnaars een mooie herinnering. We blijven weliswaar steeds de keuze van onze winnaars voor anonimiteit respecteren”

De toekomstdroom van Nationale Loterij
Jannie Haek sluit het interview af met een korte inkijk na enkele weken functioneren van de Lottery Centers: “In de 3 Lottery Centers kunnen we rechtstreeks in contact komen met zo’n 400 spelers per dag en echt in dialoog met hen gaan. We bedienen onze spelers met een glimlach en zorgen voor de juiste context.”

Geschreven door Helma van den Berg, SPRYG Real Estate Academy

Wilt u meer horen van de plannen van Nationale Loterij? Kom dan naar de bijeenkomst Winkellocatiemarkt België 2019 op 28 februari in Mechelen, waar onder meer Filip De Koster spreekt.