Terugblik 2017

#

DE TERUGBLIK VAN GUY TEGENBOS

Guy Tegenbos was moderator op Zorgvastgoed 2017. Hij vertelt u graag over wat hij de highlights vond; en wat zijn beleving was van dit evenement.

ZORGVASTGOED BELGIE 2017

Niets is nog zeker
Jongeren en investeerders horen het vaak: kies voor de ouderensector; niets is zo zeker als dat.

Het klopt dat het aantal ouderen nog decennia zal aangroeien. Maar dat is dan ook de enige zekerheid. Want: welk vastgoed? Waar? En welke banen? Welke kwalificaties? Waar?

De nood aan woonzorgcentra is groot vandaag. Maar als morgen een geneesmiddel tegen Alzheimer opduikt, kan “de helft” van de bewoners naar huis. Er worden nog volop assistentiewoningen gebouwd, maar hier en daar is er al oververzadiging. Als ziekenhuizen samenwerken, kunnen ze tot 30 procent inkrimpen, zei Stéphane Vermeulen, architect van Le Grand Hôpital de Charleroi.

Mensen en hun wensen
Wat meest verandert, zijn de mensen en hun wensen, leerde Dirk Dewolf, topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De babyboomers willen onafhankelijk zijn, keuzemogelijkheden hebben, participeren aan het gewone leven.

Doe het dan flexibel
Omgeving en technologie veranderen ook. Niets is dus zeker. Alles is VUCA: volatiel, onzeker, complex en ambigu. Dus als je iets doet in zorgvastgoed, doe het dan flexibel, is de eerste conclusie uit de Zorgvastgoeddag België 2017. Herwig Teugels (Welzijn, Wonen en Zorg) sprak die uit.

Belangrijk is verder dat de beschotten tussen sectoren verzwakken. Dat bewezen Stefaan Desmyttere van Zorghotel Antwerpen en Geert Stroobant van Zorgdorpen en De Nieuwe Ceder (Deinze). Ouderenzorg, kinderopvang, scholen, gehandicaptenzorg, toerisme zijn mengbaar en hun mix heeft veel voordelen.

Woningen zonder zorg, zullen leegstaan
De kloof tussen de commerciële en de zorgsector verkleint ook. Dat was zichtbaar tijdens de receptie maar dat bracht ook Kris Liesse (ING) aan (die met Jeroen Trybou van UGent een studie maakte over assistentiewoningen). Hij vertelde terloops dat zijn bank maar investeert in assistentiewoningen als ze zeker is dat de zorg gegarandeerd blijft. “Er is concurrentie en het publiek wordt kritisch; woningen zonder zorg, zullen leegstaan en renderen niet”, zei Liesse.

Nood aan voorlopers en voortrekkers
De regelgevende overheid doet echt haar best maar kan de veranderingen moeilijk bijbenen of voor zijn. Investeerders kiezen ook vaak formules die het “in het verleden” goed deden. Er is dus nood aan voorlopers en voortrekkers, en aan bruggen en vastgoeddagen waarom zorgaanbieders en vastgoedinvesteerders elkaar ontmoeten.

Guy Tegenbos
Senior Journalist De Standaard

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Altijd als eerste op de hoogte.
Fill out my online form.